EP petanka 2013 v Rimu: Zadišalo je po medalji!

18. 10. 2013

Minuli vikend se je v Rimu odigralo evropsko prvenstvo v petanki za moške, ki je najboljšim 24. zagotovilo tudi vstopnico na svetovno prvenstvo prihodnje leto na eksotičnem Tahitiju.

Med 36-timi državami, ki so se v večnem mestu mudile od četrtka, 10. oktobra, do nedelje, 13. oktobra, je bila tudi slovenska izbrana vrsta, ki je po lanskem nadvse uspešnem preboju med šestnajsterico najboljših na svetu v francoskem Marseillu selektor Kilibarda Zoran ni spreminjal. V upanju, da je našel pravo četverico za potrditev lanskega uspeha ali celo uvrstitev med osmerico najboljših, je v zelene reprezentančne drese s slovenskim grbom oblekel Jožeta Skrbinka, Gregorja Severja, Gregorja Oprešnika in Podgoršek Klemna.

Že prvi tekmovalni izziv v natačnem izbijanju, ki se ga je tokrat lotil Gregor Sever, dolgoletni balinar in reprezentant, ki se ponaša tudi s titulo svetovnega balinarskega prvaka, je selektorjeve upe potrdil.

Gregor Sever le korak od medalje!

Sredi velike balinarske dvorane, ki so jo za namene evropskega prvenstva v petanki ustrezno pripravili, je Gregor Sever nastopil suvereno in tam zbrano petankarsko srenjo praktično takoj opozoril nase.

V preliminarnem delu tekmovanja, ki je potekalo že v četrtek zvečer, v katerem se je najprej pomerilo vseh 36 predstavnikov nastopajočih držav, od katerih so se najboljši štirje uvrstili neposredno v četrtfinale natančnega izbijanja, preostalim uvrščenim do vključno 24. mesta pa je pripadla še ena priložnost za uvrstitev v četrtfinale v petkovem repesažnem delu, je Gregor Sever odtolkel odličnih 37 točk, s katerimi je bil do zadnjih krogel zadnje serije sotekmecev v igri za neposredno uvrstitev v četrtfinale. Odlično štartno pozicijo, ki bi mu kaj lahko omogočila precej lažjo pot do morebitne prve petankarske medalje v natančnem izbijanju na evropskem prvenstvu, je z eno samo točko prednosti nato odvzel norveški tekmovalec.

Že naslednji dan, torej v petek zvečer in po celodnevnem igranju iger trojk, se je Sever v svojem naskoku za uvrstitev v najboljšo osmerico preizkusil še enkrat. Tudi tokrat se je izkazal tako s samozavestnim nastopom kot odločnim in natančnim metom. Izkupiček zadetih krogel in balinov se je ustavil pri 33 točkah, ponovno pa so njegovi reprezentančni kolegi in slovenski navijači trepetali do zadnjega meta Severjevih sotekmovalcev. Po končani zadnji seriji repesažnega dela tekmovanja v natančnem izbijanju je nato postalo jasno, da je Gregorju uvrstitev v nadaljevanje tekmovanja tokrat le uspela. Takrat je bilo tudi jasno, da bo v četrtfinalu, kjer tekmovalni sistem zahteve merjenje moči v parih, njegov neposredni nasprotnik odličen Italijan Diego Rizzi, ki je bil na prvenstvu poleg Francoza Dylana Rochera glavni favorit za zlato odličje v tej disciplini. Da se Sever ni ustrašil na papirju in po ustnem izročilu močnejšega nasprotnika, je bilo jasno kmalu po metih z začetnih pozicij.

Sever je z Rizzijem v prvi poziciji najprej izenačil, da bi v drugi poziciji suvereno prevzel vodstvo, nato pa ga je Rizzi v tretji dohitel in si v četrti poziciji izboril več kot varno prednost. Ker je bil Rizzi natančen in odločen tudi pri balinih, sta si v roke pri rezultatu 48:35 segla še pred zadnjim balinom. In čeprav se je Sever po dvoboju z Rizzijem moral posloviti od sanj o prvi petankarski medalji z evropskega prvenstva, je bil s četrtim rezultatom v četrtfinalu nazadnje umeščen na odlično, 5. mesto - kar je do tega dne najboljša slovenska uvrstitev na evropskih prvenstvih. In če k temu prelomnemu dosežku Gregorja Severja prištejemo še uvrstitev Tatjane Šeruga, ki se je na svetovnem prvenstvu v Franciji le teden poprej prav tako uvrstila v četrtfinale natančne tolke žensk (po kvalifikacijah se je lahko pohvalila celo z najboljšim rezultatom) in na koncu zasedla 5-8 mesto, gre pričakovati, da bi slovenska petanka v prihodnje odslej morda lahko upala na svojo prvo medaljo prav v tej disciplini.

Ekipno ponovno med 16 najboljših!

Paralelno s tekmovanjem v natančnem zbijanju so se v Rimu v petek, soboto in nedeljo seveda igrale tudi klasične igre petankarskih trojk. Prav v igri, v kateri se trije igralci ene reprezentance z vsak po dvema kroglama pomeri v igranju petanke s trojico igralcev druge reprezentance z vsak po dvema kroglama, so fantje lani v Marseillu prvič v zgodovini slovenske petanke slavili uvrstitev med najboljšo šestnajsterico, zato so si letos želeli to uvrstitev najmanj potrditi ali celo preseči.

Žreb je že za soboto zjutraj fantom namenil ekipo Anglije.

In čeprav se je zdelo, da bodo tekmece z otoka fantje zmogli, je nekaj slabše odigranih setov in neizkoriščenih priložnosti botrovalo prvemu slovenskemu porazu pri rezultatu 13:9. Švicarski sistem po Buchholz je naši trojki namenil Belorusijo, s katerimi so slovenski reprezentanti opravili z levo roko in jih premagali 'na kravato' (13:0). S to zmago se je naša trojka vrnila v igro za uvrstitev v nadaljevanje tekmovanja, a tudi praktično takoj naletela na neprimerno močnejšega nasprotnika. Proti Monacu, ki se je v nedeljo z ekipo Francije boril za evropsko zlato (in po srditem boju s Francozi izgubil), so naši fantji vpisali zgolj častni punt.

Po eni zmagi in dveh porazih je bilo v tistem trenutku potrebno skleniti glave, saj je bilo takrat že jasno, da napredovanje med šestnajsterico najboljših ni mogoče brez še dveh zmag, skupaj torej treh zmag.

Švicarski sistem nam je v četrto nasproti postavil prijateljsko reprezentanco Avstrije, ki je na tem prvenstvu dotlej prav vse svoje boje izgubljala in dobivala na 13:12. In, naj se sliši še tako neverjetno, je dobra igra obeh ekip skozi napeto končnico avstrijsko trojko ponovno stala zanje pomembne zmage prav pri 13:12. Zato pa so bili te tesne zmage toliko bolj veseli naši fantje. Z bero dveh zmag in dveh porazov so namreč še naprej ostajali v igri za napredovanje, do cilja jih je ločila le še zmaga proti Izraelu - tradicionalno nadvse napornim nasprotnikom, s katerimi so doslej praviloma za las izgubljali. Fantje so bili odločeni, da tokrat ta nesrečen cikel prekinejo. V soboto zjutraj so proti izraelski reprezentanci zato začeli resno, zagrizeno in nato brez popuščanja opravili z izraelskim urokom na 8:13.

Uvrstitev med šestnajsterico je s to, zadnjo zmago postala zelo verjetna, ne pa tudi avtomatično zagotovljena. Izkazalo se je, da sta kar dve reprezentanci navkljub trem zmagam, a s slabšim Buchholz točkami, izpadli iz nadaljevanja. Na srečo med njima ni bilo tudi Slovenije. Na seznamu uvrščenih po petih krogih švicarja se je na 16. mestu zasvetilo ime Slovenia.

Navdušenje fantov, selektorja, pomočnika in še nekaj zagretih slovenskih navijačev je bilo nepopisno. Čeprav je bil cilj potrditve lanskega uspeha dosežen, so upi po stopnički višje postali močnejši. Ti bi tudi ne potihnili tako zelo hitro, če bi pot v osmerico ne tekla mimo francoskih mušketirjev, ki so nazadnje upravičeno slavili ponovno osvojeni naslov evropskega prvaka (glej uvodno sliko), in se nato povsem razblinili ob še enem porazu proti razpoloženemu Luksemburgu.

A kakorkoli že, tako ekipno v igri trojk (Jože Skrbinek, Gregor Sever, Gregor Oprešnik in Klemen Podgoršek) kot posamično v disciplini natančnega izbijanja (Gregor Sever), so fantje dosegli in celo presegli pričakovanja selektorja in domače petankarske javnosti.

Zahvala tudi sponzorjem!

Naj zato na tem mestu še povemo, da velik del zaslug za njihove uspehe ne gre le njihovi siceršnji zagrizenosti, bojevitosti in predhodnim pripravam, temveč tudi številnim sponzorjem in mecenom, ki so tako ekipi kot tudi peščici navijačev omogočili tokratno udeležbo na tem prestižnem tekmovanju.

Slovenska petankarska reprezentanca se ob tej priliki zahvaljuje:

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Evropsko prvenstvo in spletna evforija

Da je zanimanje za petanko in z njo za evropsko prvenstvo, ki se je tokrat odigralo v Rimu, v svetu veliko, bodo potrdili naslednji podatki, s katerimi so se pohvalili gostitelji prvenstva sami.

Spletni prenos prvenstva v petanki je v živo spremljajo na stotine ljudi. Samo v nedeljo, ko so se odigravali zaključni in finalni boji, je spletni prenos v nekem trenutku spremljajo kar 7.645 spletni uporabnikov, kar je za t.i. livestreame izjemen uspeh. Spletne statistike so v nadaljevanju še pokazale, da so petankarske igre v Rimu spremljali iz kar šestdesetih držav iz celega sveta. Spletni prenos v živo tako niso spremljali le navijači udeleženk prvenstva, ampak so igre in rezultati zanimali tudi ljubitelje petanke na Kitajskem, v Mehiki, Andori, Tajskem, ZDA, Kanadi in Braziliji, če naj na tem mestu naštejemo le nekaj njih.

Od četrtka, 10. oktobra, do nedelje, 13. oktobra, je statistika portala Italian Federbocce zabeležila 18.172 unikatnih obiskovalcev, ki so prebrskali kar 258,121 spletni strani in za seboj pustili 35,759 komentarjev, lajkov in tvitov.

Disciplina natančnega izbijanja v petanki!

Naj za nepoznavalce na tem mestu še povemo, da v tekmovanju natančnega izbijanja v petanki nastopajo izbrani posamezniki, medtem ko se v glavnini prvenstva med seboj merijo reprezentančne trojke. In ker so posamezniki, ki se merijo v natančnem izbijanju, po večini tudi sestavni del reprezentančnih trojk, se tekmovanji časovno ne moreta prekrivati. Igre trojk se zato običajno odigrajo tekom dneva, medtem ko je 'tolka' rezervirana za večerne ure.

natančno izbijanje petankaNatančno izbijanje je relativno nova petankarska igra in nazoren prikaz v igri zahtevane veščine izbijanja. Tekmovanje v preciznem izbijanju na svetovnih prvenstvih v petanki igrajo: moški šele od leta 2000, ženske pa od leta 2002. petanka

Pravila igre natančnega izbijanja so enostavna. Igralec mora zadeti izbrano kroglo (ali balinček) v različnih - lažjih in težjih - pozicijah s štirih različnih razdalj, t.j. s šestih, sedmih, osmih in devetih metrov.Tarčnih pozicij je vsega skupaj pet, tj. ena sama krogla, krogla z balinčkom, tri krogle v poziciji, krogla za kroglo in balinček. Vsaka pravilno zadeta pozicija prinese določeno število točk.

Z nekaj matematike lahko hitro izračunamo, da je vseh mogočih osvojenih točk 100, trenutni svetovni rekord je od leta 2010 v lasti Belgijca Claudy Weibela pri 66 točkah, že leta 2011 ga je v Maconu ogrozil Francoz Christophe Sevilla, ki je dosegel 67 točk, a na potrditev svetovne zveze še čaka, neuradno pa ga drži čudežni deček in pravi zvezdnik petanke Dylan Rocher, ki se lahko pohvali s povprečjem več kot 90% zadetih krogel in 69 doseženimi točkami .

Več o petanki, petankarskih društvih in s petanko povezanimi aktivnostmi pa na naslednjih povezavah:

Napisala: Nataša Zupanc, fotografije: Rudi Bela, uvodna fotografija Italian Federbocce

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri