EuroBasket 2017: Utrinki s tekme košarkarskega evropskega prvenstva Slovenija – Španija (foto in video)

EuroBasket 2017: Utrinki s tekme košarkarskega evropskega prvenstva Slovenija – Španija (foto in video) (foto: Profimedia) Profimedia
15. 9. 2017

#mojtim je na kolena spravil veliko košarkarsko velesilo – Španijo. V Istanbulu so branilce naslova premagali za kar 20 točk!

Z uvrstitvijo v finale ima Slovenija že zagotovljeno prvo medaljo na velikih tekmovanjih v članski konkurenci, hkrati pa je edina neporažena reprezentanca na jubilejnem 40. evropskem prvenstvu.

Neomadeževano statistiko ima tudi selektor Igor Kokoškov, ki za krmilom Slovenije še ni izgubil uradne tekme. Lani je dobil vseh šest dvobojev v kvalifikacijah, na letošnjem eurobasketu pa ima osem zaporednih uspehov.

Uspeh nad branilci naslova in trikratnimi evropski prvaki zadnjih štirih prvenstev oziroma najboljšo reprezentanco zadnjega desetletja v Evropi je med slovenskimi navijači sprožil val navdušenja. V dvorani Sinan Erdem je bilo približno tisoč Slovencev, ki so še dolgo v noč slavili in skakali, pred televizijskimi ekrani pa se je zbralo rekordno število gledalcev za športne dogodke.

Uvrstitev v finale evropskega košarkarskega prvenstva je eden od največjih uspehov slovenskega športa, zlata medalja pa bi bila prva na največjih tekmovanjih v ekipnih športih. Do zdaj se lahko Slovenija pohvali z evropskim srebrom in svetovnim bronom rokometašev ter drugim mestom odbojkarjev na EP.

Z zmago v finalu lahko Slovenija postane prva država, ki je dobila vseh devet tekem. Odkar je Fiba razširila evropska prvenstva na 24 reprezentanc, torej na zadnjih štirih, še nobena ekipa ni prišla do naslova brez poraza, v sistemu 16 ekip pa je to nazadnje uspelo Litvi 2003.

V nedeljo ob 20.30 se bodo merili z zmagovalcem drugega polfinala med Srbijo in Rusijo.

Košarkarji po tekmi:

Goran Dragić: "Zelo sem vesel. To je vrhunec moje kariere. Bil sem eden tistih, ki so pred prvenstvom napovedali medaljo in sanje so se mi uresničile. Moram vse skupaj še malo prespati, mislim, da se bomo šele jutri zavedali, kaj smo dosegli. Tudi ko smo po tekmi prišli v slačilnico, smo se kar gledali in se sploh nismo znali veseliti. To so res sanje vsakega športnika. Celo življenje treniraš po dvakrat na dan, si zvijaš gležnje, kolena, imaš modrice po celem telesu, na koncu pa doživiš tisto, kar si želel celo kariero."

EuroBasket 2017

Aleksej Nikolić: "Premagali smo veliko Španijo, ki je do te tekme mlela nasprotnike. Trenerji so nas odlično pripravili na tekmeca, bili smo zbrani od prve do zadnje minute. Praktično cel dan smo bili fokusirani na tekmo, tudi ko smo prišli v dvorano, na ogrevanju, ves čas smo imeli v mislih en cilj. Videli ste, kako je, če si vseh dvanajst igralcev želi isto."

Anthony Randolph: "Zelo sem vesel, res sem srečen, da sem se odločil in priključil tej izjemni skupini igralcev. Ponosen sem, da igram za Slovenijo in da si delim parket s takimi asi, kot sta Goran in Luka. Neverjetna sta. Že ko sem prišel v ekipo letos poleti, sta mi dejala, da gremo po medaljo. Zdaj jo imamo, a mislim, da se ne bomo zadovoljili le z nastopom v finalu, temveč bomo šli po zlato medaljo. Ob taki slovenski publiki je to povsem realno."

Anthony Randolp, EuroBasket 2017

Vir: STA