Evropske igre Baku 2015 - danes slavnostna otvoritev!

Evropske igre Baku 2015 - danes slavnostna otvoritev! (foto: Promocijski material) Promocijski material
12. 6. 2015

Danes, 12. junija, se bodo ob 18. uri v azerbajdžanski prestolnici Baku s slovesnostjo ob odprtju začele prve evropske igre.

Na 41. generalni skupščini evropskih olimpijskih komitejev, ki je bila 8. decembra leta 2012 v Rimu, so za gostitelja prvih Evropskih iger izbrali mesto Baku. Gre za glavno in največje mesto Azerbajdžana. Leži na južni obali Abšeronskega polotoka ob Kaspijskem jezeru. Moderno mesto Baku je sestavljeno iz treh delov, kjer v metropolitanskem delu mesta živi približno tri milijone prebivalcev.

Azerbajdžan je največja država na območju Kavkaza, ki se nahaja na križišču zahodne Azije in Vzhodne Evrope. V zgodovino se bo vpisala kot prva gostiteljica Evropskih iger. Evropa je edina celina, ki še ni organizirala svojih iger oz. tekmovanja različnih športnih panog na enem mestu. Po svetu namreč poznajo že tradicionalne vseameriške (Pan American Games), afriške (Pan African Games), azijske (Asiad) in oceanijske igre (Commonwealth Games).

Evropske igre bodo vsake štiri leta, pred poletnimi olimpijskimi igrami, naslednje bodo na vrsti leta 2019.

Gostitelji tokratnih iger so zelo ponosni in veseli, da se bo premierni športni dogodek celotne Evrope odvijal prav v njihovi državi. Povabljeni so bili vsi člani evropskih olimpijskih komitejev, da sodelujejo in se udeležijo prvega velikega kontinentalnega več-panožnega tekmovanja, ki bo za nekatere športnike v izbranih športih lahko tudi popotnica na OI v Rio 2016.

Slavnostna otvoritev bo v petek, 12. junija 2015, igre pa se bodo zaključile 16 dni kasneje, v nedeljo, 28. junija, z zaključno slovesnostjo. Igre bodo izpeljali po vzoru olimpijskih iger, vključeno pa bo 20 športnih panog, med katerimi je 16 olimpijskih in 4 neolimpijske (košarka 3x3, nogomet na mivki, karate in sambo). Nosilci tekmovanja so evropski olimpijski komiteji, ki bodo gostili kar 6.076 športnikov iz 49 evropskih držav.

Športniki bodo na prvih evropskih igrah v Bakuju nastopili v naslednjih športnih panogah: namizni tenis, odbojka na mivki, strelstvo, taekwondo, triatlon, atletika, plavanje, sinhrono plavanje, skoki v vodo, vaterpolo, badminton, boks, gimnastika – športna, gimnastika – ritmična, gimnastika – trampolin, judo, kajak kanu mirne vode, kolesarstvo – BMX, kolesarstvo – gorsko, kolesarstvo – cestno, lokostrelstvo, odbojka, rokoborba, sabljanje, gimnastika – aerobika, gimnastika- akrobatika, karate, košarka 3x3, nogomet na mivki in sambo.

Kar v 11 športih se bodo tekmovalci lahko potegovali za uvrstitev na OI v Riu 2016.

Da bodo premierne evropske igre izpeljane po željah organizatorjev skrbi za izvedbo iger kar 1.600 zaposlenih, ki prihajajo iz 43 različnih držav in 6 različnih kontinentov. Na igrah bo pomagalo 13.000 prostovoljcev, organizatorji so prejeli več kot 18.000 prijav za sodelovanje. Igre se bodo odvijale na 18 tekmovalnih prizoriščih, zgrajenih je tudi dodatnih 32 netekmovalnih prizorišč in 10 prizorišč, namenjenih treningom. Maskoti prvih evropskih iger sta gazela Jeyran in šipek Nar, ki predstavljata lepoto, gracioznost in barvitost Bakuja.

Poslanstvo prvih evropskih iger je izpeljati zanimiv, vpliven ter inovativen projekt, ki bi zaživel doma in po svetu ter postavil temelje in visoka merila za vsa prihajajoča tekmovanja. Organizatorji so cilj podprli s svojo vizijo, s katero bi radi ustvarili prve evropske igre, ki spodbujajo vrhunski šport v čudovitem mestu Baku in s tem postavljajo Azerbajdžan na zemljevid sveta kot moderno in dinamično državo. V tem duhu bodo prve evropske igre Baku 2015 v slogu štirih vrednot: INOVACIJA. ODLIČNOST. ENOTNOST. VPLIV.

Več: www.olympic.si