Foto: Ob 150-letnici telovadnega društva Južni sokol

Foto: Ob 150-letnici telovadnega društva Južni sokol (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
23. 6. 2013 Vir: Lisa

Športno društvo Narodni dom je ob svoji 150-letnici organiziralo prireditev, na kateri so lahko gledalci podoživeli duh znamenitih velikih javnih telovadnih nastopov. Ob spremljavi Orkestra slovenske vojske se je predstavilo več kot tisoč nastopajočih.

Letos mineva 150 let od ustanovitve telovadnega društva Južni sokol, predhodnika današnjega Športnega društva Narodni dom.

To je obenem tudi obletnica začetka organiziranega delovanja na področju športa v Sloveniji.

150-letnica telovadnega društva Južni sokol

Kako se je vse začelo?

27. 2. 1862 je Bernard jentl izdal javni 'poziv' za pristopanje k snujočemu društvu, izvolili so pripravljalni odbor in sestavili društvena pravila.

'Poziv': Zdrava duša v zdravem truplu - 'Mens sana in corpore sano'

Vsakteremu bo že znano, kako koristna je telovadba ali gimnastika, kako se s telovadbo krepča telo in duša. Koristno bi bilo tedaj, da bi se gimnastika tudi v Ljubljani bolj vdomačila in da bi se napravilo gimnastično ali telovadno društvo. Kdor bi hotel pristopiti k tacemu društvu, naj naznani to s svojim podpisom. Vse drugo se bo natančno določilo, ko bo dosti podpisov.

Na občnem zboru 1. 10. 1863, ki je bil v prostorih ljubljanske čitalnice, se je zbralo 70 članov. Vodil ga je dr. Fran Žerovec, za prvega načelnika pa je bil izbran dr. Etbin Henrik Costa.

Društvo je dobilo ime JUŽNI SOKOL, po vzgledu poldrugo leto prej ustanovljenega PRAŠKEGA SOKOLA. Dokazano pa je, da Južni sokol ni bil ustanovljen na pobudo češkega predhodnika, ampak ob samostojni vnemi ljubljanskih zagnancev, ki so se nanj že dolgo pripravljali. Vir: Narodni dom

Ob 150-letnici telovadnega društva Južni sokol

Tako je bil v soboto, 15. junija, organiziran veliki javni telovadni nastop, na katerem so nastopili telovadci s skupinskimi vajami in z vajami na orodjih, plesalci, mažoretke, folkloristi, ritmične gimnastičarke, gardni bataljon slovenske vojske in jezdeci konjeniškega kluba.

150-letnica telovadnega društva Južni sokol

Vse je bilo videti, kot da bi se vrnili nazaj k začetkom 'sokolov'.

Iz vrst 'sokolov' so izšli tudi izjemni športniki, kot so Leon Štukelj, Miro Cerar, Mitja Petkovšek in Saša Bertoncelj.

Tudi danes sokolski duh ne pojenja

Večji del programa društva je danes splošna telovadba, ki temelji na osnovnih elementih športne gimnastike, s približno 1.500 člani pa je ŠD Narodni dom med največjimi društvi v Ljubljani.

150-letnica telovadnega društva Južni sokol

'Sokoli iz Metlike'

Foto: Primož Predalič