Foto: Prireditev Pot ob žici združila 35.413 ljubiteljev pohodništva in teka

Foto: Prireditev Pot ob žici združila 35.413 ljubiteljev pohodništva in teka (foto: Damjan K.) Damjan K.
10. 5. 2014

Na Kongresnem trgu se je končala tridnevna prireditev Pot ob žici, ki je od četrtka do sobote združila natanko 35.413 ljubiteljev pohodništva in teka.

Na pohodu se je zbralo natanko 29.245 pohodnikov, na Teku trojk pa 6.168 tekačev.

S Tekom trojk in rekreativnim pohodom Pot ob žici sta organizatorja Mestna občina Ljubljana in Timing Ljubljana že 58. leto zapored obudila spomin na dneve, ko je Ljubljano obdajala bodeča žica.

Po četrtkovem pohodu vrtcev in petkovem množičnem pohodu osnovnošolcev (na trasi okoli Ljubljane se je sprehodilo in družilo 13.906 otrok), so se danes na daljše rekreativne pohode podali še vsi ostali.

Ob šesti uri se je na izhodiščnih točkah pohodov zabeležilo 5.714 udeležencev, ki bodo do 17. ure premagovali 35 km dolgo razdaljo.

Tek trojk s startom in ciljem na Kongresnem trgu je skupno štel 2.056 trojk. Od tega je bilo kar 256 trojk takšnih, ki so obračunale s težjo, 29 km progo. Pri tem je bila najhitrejša moška trojka z imenom ŠD NANOS 1 – SWARCO v sestavi Ferjančič, Tratnik in Lokar. Za prihod v cilj so potrebovali 1:54:24, kar je bilo skoraj 25 minut manj, kot so potrebovale zmagovalke v ženski kategoriji. Čas 2:19:58 so dosegla dekleta v sestavi Rakušček Katja, Mrak Valerija in Pisk Saša združene v trojki SportKa Žiri. Med prvo moško in prvo žensko trojico tekačev na daljši preizkušnji, je pritekla mešana trojka z imenom ON CLOUD TEAM SLOVENIA (Neža Mravlje, Primožič Lojze in Mitja Mori).

Odličen čas je uspel tudi najboljši moški trojki na 12 km preizkušnji z imenom JELOVICA, zmagovalkam ženske kategorije ŠD NANOS 5 in mešani ekipi Atletska reprezentanca SV, ki je prav tako v svoji kategoriji pritekla na prvo mesto.

Prvi pohod organizirali leta 1957

Med tekači smo opazili tudi trojko s članom Antonom Majcnom, ki je pri svojih 78 letih zabeležil udeležbo na vseh 58 prireditvah. Zanj je bil tokratni tek še prav poseben in ga je poimenoval kar »tek treh generacij«, saj sta ga na progi spremljala sin in vnukinja.

Pohod, ki so ga v spomin na osvoboditev Ljubljane prvič organizirali leta 1957, je potekal po skoraj 35 kilometrov dolgi progi okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in pozneje nemških okupatorjev, vsak tekmovalec v petorki pa je moral nositi 12 kilogramov težak nahrbtnik in puško. Leta 1958 so uvedli tudi streljanje na tarče med tekom, vendar se zadeva ni obnesla, saj so tekmovalci zaradi gneče čakali na strelski nastop tudi do štiri ure.

Danes je, poleg spomina na osvoboditev, dogodek znak solidarnosti in spodbujanja zdravega načina življenja ter gibanja, kateremu se vsako leto pridružuje vse večje število rekreativcev in rekreativk.

Organizatorja se zahvaljujeta vsem tekačem in pohodnikom in jih prihodnje leto ponovno vabita na najmnožičnejšo rekreativno prireditev pri nas.

Foto: Damjan K.

Značke: Pot ob žici