5 konkretnih razlogov, zakaj Slovenci tako zelo ljubimo hribe

5 konkretnih razlogov, zakaj Slovenci tako zelo ljubimo hribe (foto: Profimedia) Profimedia
3. 7. 2019

Slovenci smo zagotovo planinski narod. Po nekaterih ocenah slovenske gore obišče več kot milijon ljudi, Slovenci pa najraje v gore odhajamo avgusta. Veliko je razlogov, zakaj imamo tako radi gore (in hribe in planote, tu ne pridejo v poštev le visoki vrhovi!), pet kontretnih pa smo raziskali v nadaljevanju.

1. Naravne danosti - hribi in gore so povsod okoli nas

Ljudje radi izkoriščamo tisto, kar imamo okoli sebe, pa naj bo to narava, ki je okoli nas ali pa sestavine, ki so nam na voljo. Slovenija je pravi raj na Zemlji, blizu imamo morje in blizu imamo hribe. Povsod okoli nas so hribi, gore, planote in kjerkoli že smo v Sloveniji, nimamo daleč do vzpetin. Hribi visoki le nekaj sto metrov, gore tudi nad dvemi tisočaki samo čakajo na nas, da jih obiščemo.

Poglejte si še: 5 najlepših planinskih izletov po vsej Sloveniji za vse kondicije

2. Urejenost planinskih poti - markacisti odlično opravljajo svoje delo

V Sloveniji deluje kar 290 planinskih društev, ki štejejo več kot 55 tisoč članov, kar je prav impresivno za tako malo državo. Člani so tako odrasli, kot tudi predšolski in osnovnošolski otroci ter sredješolci in študenti. V vsakem planinskem društu je tudi vsaj pet markacistov, ki skrbijo za urejene planinske poti. Veliko je tudi planinskih domov in koč, ki nudijo okrepčilo po dolgi poti v hribe. Ni skrbi, da bi se v hribih izgubili (če se držite poti!) in ostali žejni ali lačni. Ponudba v kočah je fantastična!

Poglejte si še: Delo junakov: za kar 1700 planinskih poti po Sloveniji skrbi le 807 markacistov

3. Planinska kultura prisotna že od malih nog - mladi se učijo v družini in šolah

V svoje športne dejavnosti hojo v hribe vključijo že osnove šole in srednje šole. Hoja v hribe je organizirana na športne dneve, obstajajo pa tudi krožki planinarjenja. Veliko pa se otroci naučijo predvsem v družini. Če dejavnosti čez vikend v času otroštva vključujejo tudi hojo v hribe, je velika verjetnost, da bodo otroci v hribe radi hodili tudi kasneje, ko bodo odrasli.

Poglejte si še: TAKO se pravilno obnaša v hribih!

4. Aktivno preživljanje prostega skupnega časa - organiziranih aktivnosti je vedno več

Kaj je lepšega, kot pa čez vikend z družino ali pa s skupino prijateljev odditi v hribe? Hoja v hribe druži, sprošča in oblikuje vezi, kot jih še ni bilo. Vedno več je tudi organiziranih pohodov, ki nudijo prevoz do vznožja hribov in gora ter vodenje. Za njih povprašajte v vaši krajevni skupnosti, zagotovo jih ima prav vsaka. Odlična motivacija za kontinuirano pohajkovanje po slovenskih hribih je lahko tudi Slovenska planinska pot, ki so jo zasnovali že daljnega leta 1953. Vključuje 80 kontrolnih točk, prične pa se v Mariboru in konča na Debelem Rtiču ob Jadranskem morju.

Poglejte si še: 5 najlepših razgledov s slovenskih vrhov, ki jih ne smete spregledati

5. Fizkultura na vrhuncu - hribi omogočajo (skoraj) brezplačni fitnes in skrbijo za zdravje

Če se hribolazenja lotimo pravilno, nam lahko le koristi. Pomembno je, da se odpravimo v hribe, ki so v okviru naših zmožnostih, da smo primerno obuti ter oblečeni in da imamo vedno s seboj nekaj vode in hrane. Držati se moramo označenih poti, o večjih podvigih pa vedno obvestiti naše bližnje. Nikoli se ne smemo v hribe odpraviti, ne da bi preverili vreme, priporočljivo pa je tudi, da smo cepljeni proti klopom. Sončna krema in repelenti pa so vedno dobrodošli. Ko pokrijemo pravkar naštete osnove, pa le pogumno v hribe. Svež zrak, miganje (in z njim potenje ter dvig pulza!) in odstotnost stresa resnično blagodejno vplivajo na naše zdravje.

Poglejte si še: 8 pomembnih lekcij, ki se jih boste naučili na poti v hribe

Kupite Planinsko srečko in pomagajte obnoviti slovenske planinske poti in koče

Planinska srečka je produkt partnerstva med Planinsko zvezo Slovenije, ki je največja športna zveza pri nas, in Športne loterije. Namen Planinske srečke kot del družbeno odgovornega delovanja obeh partnerjev je zbrati sredstva za obnovo slovenskih planinskih poti in koč. Planinsko srečko kupite na vseh prodajnih mestih Športne loterije, na spletni strani www.e-stave.com in v Planinski trgovini PZS. Cena srečke je 1 evro.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri