5 najlepših planinskih izletov po vsej Sloveniji za vse kondicije

5 najlepših planinskih izletov po vsej Sloveniji za vse kondicije (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
17. 6. 2019

Si želite na planinski izlet, pa nimate ideje, kam bi se odpravili? Pripravili smo vam pet luštnih idej za izlete po vsej Sloveniji in za vsako kondicijo. Ste katero od teh že obiskali?

IZLET #1: Na Primorskem koncu pojdite na NANOS (1,250m)

Nanos je tisti planinsko čudo v Sloveniji, ki so ga zagotovo videli prav vsi Slovenci. S svojim mogočnim izgledom nas pozdravlja, ko se odpravljamo na Obalo. Vsi, ki še niste bili na tej planoti - da, Nanos ni gora, ampak planota - morate nanjo čim prej.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

On the top of Nanos #hiking #Nanos #hribovc

A post shared by Jaka Mikek (@vandrovca_no.1) on

Na vrh Nanosa je več poti, nekatere so položnejše, nekatere pa bolj strme. Pot na vrh traja približno uro in pol do dve uri. Na vrhu se razprostira prečudovit razgled na Alpe in na Primorje. Najbrž so tujci -in priznajmo, mi tudi - popolnoma šokirani, ko z ene točke vidijo oboje!

Po sestopu z Nanosa se lahko okrepčate v Vojkovi koči, ki stoji v zavetju tik pod Plešo (1262 m), enim od vrhov Nanosa.

Več o Nanosu pa na www.visit-postojna.si.

IZLET #2: V okolici Ljubljane na vas čaka KRIM (1,107m)

Krimu domačini pravijo "južni čuvaj Ljubljanskega Barja", nanj pa je možno priti po šestih označenih planinskih poteh. Čas hoje na vrh znaša od dve uri do dve uri in pol

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#mountains #hiking #nature #relax #fun #greatcompany #slovenia #ljubljana #mountaintop #ocistimogore #kampadanes #geoslo #neverstopexploring #spring #igslovenia #igmountains

A post shared by Jan Zajec (@janzajec) on

Vsako leto ga obišče na tisoče planincev in izletnikov, z vrha pa nudi lep razgled na Ljubljansko barje, Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe in na del Julijskih Alp.

Na Krimu se lahko okrepčate v Domu na Krimu, kjer nudijo osvežilne pijače in pestro gostinsko ponudbo, tudi jedi na žlico ter sladice.

Več o Krimu pa na www.visitljubljana.si.

IZLET #3: Na Gorenjskem vas pričakujeta PLANICA in TAMAR (1,108m)

Ni le zimska Planica magična, taka pa je tudi poletna. Poleti, ko ni nepregledne gneče ljudi, ki navijajo za naše skakalce, je pogled na skakalnice resnično navdušujoč. Le kako si upajo ti skakalci skočiti z vrha?! 

Pot do Tamarja, ledeniške doline v Julijskih Alpah, traja približno 50 minut, ves čas pa nudi čudovite razglede na okoliške vrhove in gozdove. Neposredni v bližini planinske koče v Tamarju je izvir Save Dolinke pri slapu Nadiže, kjer si privoščite čisto in ledeno mrzlo izvirsko vodo. Če se še ne želite vrniti domov, se po vrnitvi v Planico lahko zapeljete še v Mojstrano do slapa Peričnik.

Na Tamarju si v koči privoščite jed na žlico, štruklje ali zavitek.

Več o Planici na www.kranjska-gora.si.

IZLET #4: Na Gorenjskem si blejsko kremšnito zaslužite s vzponom na MALO OSOJNICO (691m)

Veste, kje nastanejo vse tiste prečudovite fotografije Blejskega jezera? Na Mali Osojnici! Vzpon na vrh traja slabe pol ure, nudi pa prečudovit razgled na Blejsko jezero, Karavanke in Kamniške Alpe

Na ograjenem vrhu se nahajajo klopce, informacijska tabla in streha, ki nudi zavetje ob nevihti.

Po sestopu pa vsi vemo, kam na okrepčilo. Na blejsko kremšnito v enega izmed gostinskih objektov okoli jezera, seveda.

Več o Bledu in Mali Osojnici na www.bled.si.

IZLET #5: Na Štajerskem koncu pa vsi na RIBNIŠKO KOČO NA POHORJU (1,505m)

Ribniško Pohorje je raj za pohodnike, saj nudi ogromno prečudovitih sprehajalnih poti ter možnost raziskovanja okoliških vzpetih in hribov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#ribniskopohorje #crnivrh #ribniskojezero #

A post shared by Roman (@stabucr) on

Čudovita destinacija je Ribniško jezero, ki s svojo lokacijo in barvami jemlje dih. Ribniška koča stoji na mali planoti tik pod Malim Črnim vrhom, ki je najvišja točka na Pohorju. Od koče je lep razgled na Mali Črni vrh, Jezerski vrh ter hrib nad Dravsko dolino. V neposredni bližini koče je tudi manjši smučarski center.

V koči nudijo odlične jedi (tudi na žlico) ter seveda mnoge slastne zavitke.

Več o Ribiškem Pohorju na www.ribnisko-pohorje.si.

Ste bili tudi vi na kateri od teh destinacij?

Ste bili na katerem izmed teh vrhov tudi vi? Pošljite nam fotografije na hodimovhribe@adriamedia.si, objavili jih bomo na Facebook strani Aktivni.si.

Kupite Planinsko srečko in pomagajte obnoviti slovenske planinske poti in koče

Planinska srečka je produkt partnerstva med Planinsko zvezo Slovenije, ki je največja športna zveza pri nas, in Športne loterije. Namen Planinske srečke kot del družbeno odgovornega delovanja obeh partnerjev je zbrati sredstva za obnovo slovenskih planinskih poti in koč. Planinsko srečko kupite na vseh prodajnih mestih Športne loterije, na spletni strani www.e-stave.com in v Planinski trgovini PZS. Cena srečke je 1 evro.