5 planinskih koč, ki jih je vredno obiskati

5 planinskih koč, ki jih je vredno obiskati (foto: Shutterstock) Shutterstock
19. 6. 2019

Predstavljamo pet najlepših, najbolj priljubljenih in najbolj dih jemajočih slovenskih planinskih koč, ki imajo najlepše razglede na svetu.

Veliko je planinskih koč v Sloveniji. Nekatere so manjše, nekatere večje, vse pa imajo nekaj skupnega. So cilj marsikateremu pohodniku. Predstavljajo miren in varen počitek na koncu poti. In z srcem in odprtih rok v svoje zavetje vabijo prav vse planince.

V nadaljevanju si poglejte pet najlepših slovenskih koč. Ste katero izmed navedenih že obiskali?

1. DOM VALENTINA STANIČA POD TRIGLAVOM (2332 m)

Dom stoji na mali planoti tik pod Visoko Vrbanovo špico. Ime ima po Valentinu Staniču (1774-1847), največjemu alpinistu takratne dobe v Evropi.

V dveh gostinskih prostorih je 60 sedežev, v 10 sobah je 46 postelj, na skupnem ležišču pa 55 ležišč.

Razgled: Na severovzhodni strani se nad sedlom Dovška vrata dviga greben Rjavine, desno od sedla proti jugovzhodu greben Rži, čez sedlo pa vidimo vrhove nad Krmo od Debele peči do Lipanskega vrha; na južni strani je nad planoto greben Kredarice, proti jugozahodu pa se za Kotlom in nad Zelenim snegom ustavi pogled na Triglavu; na zahodni strani Kotla se dviga Triglavska severna stena, v neposredni bližini pa Begunjski vrh; na severni strani je tik nad domom Vrbanova špica, pod njo kotanja Pekel, desno nad njo pa se dvigajo stene Rjavine.

Več na www.pzs.si.

2. DOM ZORKA JELINČIČA NA ČRNI PRSTI (1835 m)

Dom stoji na južni strani tik pod vrhom Črne prsti (1844 m). Otvoritev povečanega in obnovljenega doma je bila 7. avgusta 1966, ko so ga tudi poimenovali po Zorku Jelinčiču (1900-1965), zaslužnem primorskem borcu in planincu.

V gostinskem prostoru je 56 sedežev, v 5 sobah je 10 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 40 ležišč.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#crnaprst #domzorkajelincica #julianalps #triglavnationalpark #slovenia #paraglidingparadise #epicview #mountainlovers #igslovenia #iglugram #hribovc #snappguides #thankful

A post shared by NiveS Brauner (@braunernives) on

Razgled: Proti vzhodu vidimo greben Spodnjih Bohinjskih gora, za njim Ratitovec, v ozadju pa vrhove Kamniških Alp; od vzhoda proti jugu drsi pogled od Škofjeloškega pogorja z Blegošem do Porezna in Kojce, na zgornji del Baške grape s Podbrdom, na južne strmali Spodnjih Bohinjskih gora nad dolinama Bače in Koritnice, na Idrijsko hribovje in Trnovski gozd ter še naprej na Nanos, Javornike in Snežnik; proti zahodu vidimo Spodnje Bohinjske gore proti Rodici, v ozadju Krn, levo Matajur in ob dobri vidljivosti tudi Furlansko nižino in Jadransko morje; proti severu se pogled ustavi na Bohinjski dolini z jezerom, na Komni in vrhovih nad njo, na Pokljuki in vrhovih od Tosca do Debele peči in Karavankah v ozadju ter na veličastni skupini osrednjega dela Julijcev s Triglavom.

Več na www.pzs.si.

3. VALVASORJEV DOM POD STOLOM (1181 m)

Dom stoji na terasi v južnem pobočju Belščice, ki je severozahodni del Stolovega masiva. Poimenovan je po Janezu Vajkardu Valvasorju (1641-1693), piscu, tiskarju in izdajatelju pomembnih del za slovensko kulturo.

V gostinskem prostorih je 75 sedežev, pri mizah pred domom je 50 sedežev, v sobah pa 47 ležišč.

Razgled: Vzhodno od doma vidimo mogočna južna pobočja Stola z Žirovniško in Zabreško planino v bližini; razgleda proti jugu in zahodu ni, ker ga zakriva drevje; na severni strani doma se dvigajo strma južna pobočja Belščice. Širši razgled se odpira od bližnje opuščene obmejne stražnice, od koder vidimo na jugu gorenjsko ravnino okrog Radovljice, zadaj Jelovico, na jugozahodu Pokljuko in Julijce s Triglavom, na zahodu pa na južni strani doline Save Mežaklo, na severni strani pa travnata in gozdnata pobočja med Jesenicami in Belščico s Potoško planino in Debelim brdom.

Več na www.pzs.si.

4. DOM NA KOFCAH (1488 m)

Dom stoji na planini Kofce na južnem pobočju Košute. V treh gostinskih prostorih je 70 sedežev, v osmih sobah pa 40 postelj.

Razgled: Na vzhodu vidimo južna pobočja Košute, proti jugovzhodu pa vrhove Kamniških Alp, na jugu sega pogled od Storžiča prek Kriške gore do Dobrče, na del Gorenjske in na obzorju do Snežnika in vrhov v Gorskem Kotarju. Na zahodni strani so na obzorju Julijci s Triglavom, spredaj Pokljuka, v bližini pa Begunjščica in severno od nje Stol, severno od doma pa se dviga deset kilometrov dolg greben Košute.

Več na www.pzs.si.

5. PLANINSKI DOM NA KUMU (1211 m)

Planinski dom stoji tik pod zahodnim vrhom Kuma (1220 m).

V dveh gostinskih prostorih je 70 sedežev, na terasi je 30 sedežev, dom pa ima 28 ležišč in še 12 na skupnih ležiščih v depandansi.

Razgled: Od vzhoda proti jugu vidimo Gore, Kopitnik, Veliko Kozje, Lisco, Bohor, Medvednico, Gorjance, Kočevski Rog, Snežnik, Javornike, Nanos, v bližini pa dolino Sopote proti Radečam s starim gradom nad Svibnim in prostrano Dolenjsko gričevje; na zahodu so na obzorju Julijci s Triglavom, pred njimi Polhograjsko hribovje in Škofjeloško pogorje; od zahoda proti severu vidimo Karavanke, Kamniške Alpe, na severu pa najprej verigo vrhov Posavskega hribovja med Savo in Savinjo od Čemšeniške planine prek Mrzlice do Gozdnika in Maliča, zadaj pa Raduho, Golte, Smrekovec, Uršljo goro, Paški Kozjak, Pohorje, Konjiško goro in Boč.

Več na www.pzs.si.

Kupite Planinsko srečko in pomagajte obnoviti slovenske planinske poti in koče

Planinska srečka je produkt partnerstva med Planinsko zvezo Slovenije, ki je največja športna zveza pri nas, in Športne loterije. Namen Planinske srečke kot del družbeno odgovornega delovanja obeh partnerjev je zbrati sredstva za obnovo slovenskih planinskih poti in koč. Planinsko srečko kupite na vseh prodajnih mestih Športne loterije, na spletni strani www.e-stave.com in v Planinski trgovini PZS. Cena srečke je 1 evro.