57. pohod Pot ob žici in Tek trojk

7. 5. 2013

Tradicionalni majski pohod Pot ob žici bo potekal od 9. do 11. maja 2013 po poti okoli Ljubljane. Letošnji že 57. pohod Pot ob žici je ena redkih športno-rekreativnih prireditev pri nas, za katero ni treba plačati startnine. Organizatorji v primeru lepega vremena pričakujejo več kot 30.000 udeležencev.

Prireditev bodo že tradicionalno otvorili otroci iz ljubljanskih vrtcev. Na Pot ob žici se bodo podali v četrtek, 09. maja. V petek se bo nadaljevala s pohodi šolarjev iz osnovnih šol in dijakov srednjih šol, v soboto, 11. maja, pa bodo Pot zasedli ljubitelji pohodništva in tekači trojk.

Največ udeležencev pričakujejo na sobotnem pohodu po poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev - zato tudi ime Pot ob žici. Vsako leto pa je tudi vse več tekačev na Teku trojk.

Sobotni pohodniki lahko traso izberete v dolžini od treh do 35 kilometrov in si torej razdaljo prilagodite glede na svoje sposobnosti ter kondicijo. Predprijava ni potrebna. Vsak udeleženec se lahko od 6. ure dalje registrira na vhodnih kontrolnih točkah (Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Rudnik in Livada), kjer dobi kontrolni kartonček, s katerim potem pri nadaljnjih točkah zbira žige. Cilji bodo odprti do 17. ure. Vsak prehodi, kolikor želi, tisti, ki bodo prehodili celotno pot v dolžini 35 km, pa bodo dobili posebno kolajno.

Tek trojk

Sobotni Tek trojk bo potekal na 12,5 ali 29 kilometrov v članski in veteranski kategoriji ter na 3.000 metrov za osnovne in srednje šole. Prijave na tek trojk so zaključene, tekače pa organizatorji prosijo, da so na startu pravočasni in da upoštevajo priporočila in navodila organizatorjev.

Trojka mora ves čas teči skupaj, v cilju pa velja čas tistega, ki zadnji preteče ciljno črto. To je tudi rezultat, ki se upošteva kot rezultat trojke. S takšnim načinom tekmovanja želi Tek trojk spodbujati tekače k medsebojni pomoči in solidarnosti, saj šteje čas, ki ga doseže najšibkejši člen trojke, zato mu morata morebiti bolje pripravljena člana ekipe pomagati, ga bodriti in motivirati.

Iz zgodovine

Pohod po Poti ob žici je bil prvič organiziran leta 1957. Poleg spomina na osvoboditev Ljubljane (9. maj 1945) je prireditev že s prvo izvedbo želela spodbujati gibanje in zdrav način življenja, kar je njen glavni cilj tudi danes. Predvsem v zadnjem desetletju se število rekreativcev in rekreativk, ki se odločijo ali za pohod ali tek trojk, vsako leto povečuje. Prireditev je tradicionalno organizirana v začetku maja, ob koncu tedna, ki je najbližje 9. maju, ko Mestna občina Ljubljana praznuje Dan miru (nekoč Dan zmage), od vstopa v Evropsko unijo pa na isti dan tako državljanke in državljani Slovenije kot tudi ostalih članic Evropske unije praznujemo tudi Dan Evrope.

Čeprav je prireditev tudi zaradi vedno večjega števila udeležencev za organizatorja velik finančni zalogaj, pa tudi letos, kljub zahtevni gospodarski situaciji, ostaja eden redkih rekreativnih dogodkov, za katerega udeleženci ne plačajo prijavnine.

Pot - Pohod ob žici in Tek trojk na facebooku; www.pohod.si