Bambergova pot na Triglav – ena najlepših, a tudi najzahtevnejših visokogorskih tras v Sloveniji je Naj planinska pot 2020

Bambergova pot na Triglav – ena najlepših, a tudi najzahtevnejših visokogorskih tras v Sloveniji je Naj planinska pot 2020 (foto: Irena Mušič Habjan) Irena Mušič Habjan
26. 6. 2020

Planinke in planinci so že tretje leto zapored izbirali Naj planinsko pot. In izbrali eno najlepših, a tudi najzahtevnejših zavarovanih poti v Sloveniji: Bambergovo planinsko pot na Triglav z Luknje čez Plemenice

Pot, ki je primerna le za izkušene planince, in ponuja izjemne razglede tako na Severno triglavsko steno kot tudi na gore nad dolino Soče, bo ob ugodnih vremenskih razmerah obnovljena še pred avgustom, ko se nanjo poda največ ljubiteljev gora.

Pohodniki so v okviru izbora Naj planinska pot že tretje leto zapored izglasovali, katero pot bodo markacisti obnovili ob pomoči finančnih sredstev Zavarovalnice Triglav.

Letos so lahko izbirali med 7 visokogorskimi trasami, ki jih je v nabor vključila Planinska zveza Slovenije.

  • Po izboru glasovalcev je s preprečljivo prednostjo zmagala planinska pot na Triglav z Luknje čez Plemenice, nekdaj imenovana Bambergova pot.
  • Na drugo in tretje mesto pa sta se uvrstili Jubilejna planinska pot z Vršiča čez Zadnje Plate na Prisojnik skozi Zadnje okno ter
  • planinska pot Kranjska koča na Ledinah—Koroška Rinka.

Pot za izkušene planince

Zmagovalka glasovanja Naj planinska pot 2020 pohodnikom na eni strani odpira razgled v osrčje Severne triglavske stene, na drugi pa v dolino Trente.

Kot pravi mag. Uroš Vidovič iz Planinskega društva Ptuj, kjer že od leta 1994 skrbijo za urejenost zmagovalne poti, ne gre le za eno najlepših, ampak tudi za eno najzahtevnejših visokogorskih tras v Sloveniji.

Irena Mušič Habjan

Zato njeno vzdrževanje predstavlja za društvo velik izziv: »Številni izzivi, s katerimi se srečujemo pri urejanju najzahtevnejše planinske poti na Triglav, se v zadnjih letih, ko se v visokogorju močno čutijo vplivi klimatskih sprememb, še stopnjujejo. Vse več je skalnih podorov in krušenja skal. Zato moramo poleg rednega obnavljanja markacij obvezno čistiti zapadlo kamenje in nadzirati morebitne poškodbe kovinskih varoval. Obnovitvena dela na poti, ki je bila nazadnje obnovljena pred več kot 25 leti, so tako nujno potrebna, da bo trasa številnim domačim in tujim obiskovalcem gora še naprej zagotavljala varen vzpon čez Plemenice na Triglav.«

Planinska pot na Triglav z Luknje čez Plemenice bo varnejša že konec julija!

Zaradi zahtevnosti poti bo njeno obnovo vodila tehnična ekipa markacistov Planinske zveze Slovenije.

Pot bodo, če bodo vremenske razmere to dopuščale, obnovili še pred avgustom, ko jo obišče večje število ljudi.

»Markacisti so resnični požrtvovalni junaki varnosti v gorah. Hvaležni smo, da lahko v Zavarovalnici Triglav na tak način podpremo njihovo delo in s tem povabimo predvsem mlade planince, da se jim pridružijo. Markacisti Planinske zveze Slovenije bodo na izbrani poti zamenjali dotrajane kline in jeklenice, jo očistili skal in po končanih opravilih obnovili markacije. Tako bo izkušnja te izjemne poti varno dostopna tistim, ki tak podvig zmorejo, so nanj odgovorno pripravljeni in zanj primerno opremljeni,« je povedala vodja akcije Očistimo naše gore Ana Cergolj Kebler.

Irena Mušič Habjan

Tretji izbor v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije

Izbor Naj planinska pot je letos potekal že tretje leto zapored. Organizatorji akcije Očistimo naše gore z njim ozaveščajo o pomenu dela manj kot 800 markacistov – prostovoljcev, ki v Sloveniji skrbijo za urejenost okoli 10.000 km planinskih poti.

Kot je razložil Jože Rovan, predsednik Planinske zveze Slovenije in vodja obnove zmagovalne poti, tovrstno delo ob povečevanju obiskovalcev gora in pogostejših naravnih ujmah postaja vse hujše breme za planinska društva.

Čeprav markacisti poti vzdržujejo prostovoljno, pri tem nastajajo materialni stroški. »Ti so še posebej visoki ob obnovah zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poti, zato smo letos v izbor Naj planinska pot vključili 7 visokogorskih tras, ki so potrebne temeljite obnove,« je pojasnil.

Predsednik Planinske zveze Slovenije je ob tem izpostavil še pozitivne učinke izbora in sodelovanja z organizatorji akcije Očistimo naše gore: »Čeprav z izborom Naj planinska pot na leto obnovimo le eno izmed planinskih tras, je to le najbolj viden in neposreden učinek. Toda izbor je pomemben tudi, ker širi glas o prostovoljnem delu markacistov in vabi v naše vrste.« Zavarovalnica Triglav je v okviru sodelovanja s Planinsko zvezo Slovenije v preteklih dveh letih sicer izvedla že dve glasovanji za Naj planinsko pot in prispevala sredstva za obnovo Rečiške planinske krožne poti (leta 2019) ter obnovo poti iz Logarske doline na Okrešelj (leta 2018).

Letošnja rdeča nit akcije je (požarna) varnost v gorah

Akcija Očistimo naše gore je letos vstopila že v 11. sezono.

Če so organizatorji v prvih letih poseben poudarek namenjali predvsem ozaveščanju pohodnikov o pomenu ohranjanja čiste narave, se v zadnjih sezonah, ko gore in planine pogosteje obiskujejo tudi manj pripravljeni ljubitelji narave, usmerjajo v zagotavljanje varnosti in ozaveščanje o odgovorni hoji v hribe.

Tako so v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije že tretje leto pripravili izbor Naj planinska pot, s katerim obnavljajo pohodniške poti ter ozaveščajo o delu markacistov.

Rdeča nit letošnjega delovanja akcije pa je tudi požarna varnost v gorah. Z omenjeno planinsko organizacijo so namreč izvedli razpis za večjo požarno varnost planinskih domov ter 52 prijavljenim kočam podelili 152 gasilnih ampul.

 

 

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri