Delo junakov: za kar 1700 planinskih poti po Sloveniji skrbi le 807 markacistov

11. 6. 2019
Deli
Delo junakov: za kar 1700 planinskih poti po Sloveniji skrbi le 807 markacistov (foto: Danijel Čančarević)
Danijel Čančarević

Markacisti so tisti varuhi slovenskih gozdnih in planinskih poti, ki skrbijo za čiste in prehodne poti ter urejajo smerokaze in markacije. Markacist Jože, ki to delo opravlja srčno in vestno že 30 let, nam je to častno delo pobliže prikazal.

Markacist Jože Krašovec, ključavničar v pokoju, vsak dan - in v vsakem letnem času in vremenu -vsaj uro in pol preživi na na izvenpotju. Najprej se je pridružil planinskemu društvu Draga Bregarja, danes pa je ponosen član Planinskega društva Krim.

Med približno stotimi člani društva je načelnik markacističnega odseka v tem društvu, skupaj pa skrbijo za 50 kilometrov planinskih poti, pokrivajo Krim, Mokrec, Kurešček in sotesko Iškega Vintgarja. Na leto imajo od 20 do 30 delovnih akcij. Zanimivo, planinsko društvo brez markacistov ne more obstajati. Vsak markacist mora narediti štiridnevni tečaj in ga na pet let tudi obnavljati.

Za približno 1700 planinskih poti po Sloveniji skrbi 807 markacistov

Za označevanje planinskih poti markacisti uporabljajo markacijo z belo piko in z rdečo obrobo, praviloma je na desni strani v smeri hoje. Narisane so lahko na drevesih, skalah ali drugih primernih objektih.

Čeprav dela markacistom nikoli ne zmanjka, jim energijo da pozitivna naravnanost pohodnikov, ki zelo cenijo delo markacistov, kajti brez njih bi bili izgubljeni. Pohvale so na mestu in če opazite kakšnega markacista pri delu, ga le pohvalite. 

Sedaj pa si le poglejte še izredno zanimiv video, v katerem naš Jože pove še marsikaj zanimivega. Med drugim tudi to, koliko časa za en pohod porabijo oni v primerjavi z nami, pohodniki. Nepredstavljivo!

Kupite Planinsko srečko in pomagajte obnoviti slovenske planinske poti in koče

Planinska srečka je produkt partnerstva med Planinsko zvezo Slovenije, ki je največja športna zveza pri nas, in Športne loterije. Namen Planinske srečke kot del družbeno odgovornega delovanja obeh partnerjev je zbrati sredstva za obnovo slovenskih planinskih poti in koč. Planinsko srečko kupite na vseh prodajnih mestih Športne loterije, na spletni strani www.e-stave.com in v Planinski trgovini PZS. Cena srečke je 1 evro.