Dobre strani pohodništva, ki vas bodo takoj spodbudile za odhod v hribe

Dobre strani pohodništva, ki vas bodo takoj spodbudile za odhod v hribe (foto: Profimedia) Profimedia
27. 6. 2021

Pohodništvo je popolna telovadba, saj odlično oblikuje vaše mišice na nogah, ves čas delajo trebušne in hrbtne mišice, če pa hodite s palicami, so tudi roke ves čas v polnem pogonu. Torej, kaj čakate, gremo! Preverite dobre strani pohodništva.

O pohodništvu razmišljajte kot o daljšem sprehodu, na katerem boste uživali v naravi in v družbi prijateljev.

Hodite lahko počasi ali hitro, lahko hodite zelo dolgo ali samo kakšno uro, lahko greste v zelo strme klance in lahko osvojite le manjše griče. Vse skupaj naj bo prijetno in lepo doživetje.

V Sloveniji res ni problem najti nečesa, kar vam bo ustrezalo ob vsaki priložnosti – od mestnih osamelcev do dvatisočakov. Vsak pohod bo veliko naredil za vaše telo, tako da nikar ne oklevajte, samo pojdite. Za začetek ne potrebujete veliko, le dobre čevlje in palice ter majhen nahrbtnik za pijačo. Na začetku izbirajte lažje ture.

Vaše noge bodo videti odlično

Večina pohodniških poti gre gor in dol, prav te menjave ritma in intenzivnosti pa so odlične za oblikovanje nog in kondicijo. Hoja v hrib bo močno okrepila vaše stegenske in mečne mišice, pa tudi mišice na zadnjici vam bodo zelo hvaležne. Čudeže za oblikovanje pa pravzaprav naredi hoja navzdol, saj morajo delati vse mišice, da stabilizirajo vaša kolena in kolke.

Vsak korak okrepi vaš trup

Neraven teren, različni koraki, različne strmine, različne podlage, vse to prisili mišice zgornjega dela telesa, da ves čas delajo in so na preži. Če imate še nahrbtnik, je delovanje mišic še toliko večje.

Ubijalski 'cross' trening (navzkrižna vadba)

Če se pripravljate na kakšno tekaško tekmo ali se želite spraviti v res dobro formo, jo mahnite v hribe, saj je to najboljša vadba za celotno telo. Če boste zavili v zares visoke hribe, se boste navadili trenirati tudi na višji nadmorski višini in z manj kisika.

Gibanje v vse smeri

Večina standardnih vadb, od teka, hoje do počepov, poteka le v eno smer – ali naprej ali nazaj. Pohodništvo pa je vadba, ki se dogaja v vse smeri, hodimo gor in dol, zdrsnemo v stran in naprej, se umaknemo drevesu, skočimo čez blato, skratka ni smeri in ni mišice, ki je pohodništvo ne zahteva od človeka.

Tabletka za srečo

Saj veste, kako se počutite, ko vidite čudovit slap ali prostrano trato – čudovito. Ali pa ko pridete na vrh gore in pogledate v dolino?

To so trenutki, ko pozabite na vse skrbi in se počutite srečni ter zadovoljni. Saj veste, že samo fotografije lepe narave nas navdajo z nekim zadovoljstvom. Že nekaj minut v naravi nam vlije veliko energije in izboljša razpoloženje, kaj šele ves dan v popolnem miru narave.

Ideja za izlet: Ob koritih Mostnice na Voje in slapa Mostnice

Povezuje

Ni lepšega kot pohajkovanje po naravi in hribih s prijatelji in prav med pohodom se boste še bolj povezali, saj boste morali premagati kakšno oviro in skupaj boste doživeli veliko lepega.

Preverite še: To se lahko zgodi, če naredite 10.000 korakov na dan