VIDEO: Ekstremni podvigi na Everestu, Grenlandiji, Arktiki in severnem tečaju, Novi gvineji, Patagoniji ... Vse to in še kaj je izvedel Slovenec!

VIDEO: Ekstremni podvigi na Everestu, Grenlandiji, Arktiki in severnem tečaju, Novi gvineji, Patagoniji ... Vse to in še kaj je izvedel Slovenec! (foto: profimedia) profimedia
20. 7. 2022

Spoznajmo Slovenca, ki je osvojil že marsikateri vrh in z odprav prinesel dragocene zbirke fotografij. 

Bi verjeli, če bi vam povedali, da je en sam človek zmožen osvojiti Everest, pa vrhove v Grenlandiji, Arktiki in severnem tečaju ter južni Antarktiki, v Afriki, Novi Gvineji, Patagoniji in Čilu? Mi smo ga našli. 

Ime mu je Stane Klemenc in ima kar nekaj nazivov: alpinist, gorski reševalec, gorski vodnik, profesionalni fotograf, kajakaški trener. Plezanje ga je začelo zanimati pri 20. letih in od takrat je stal na najvišjih vrhovih vseh celin, razen na Everestu. Poskušal ga je osvojiti dvakrat, a sta bila oba poskusa neuspešna (enkrat zaradi ozeblin Dava Krničarja). 

Sedaj živi v Bohinju, svoje bogate izkušnje s področja alpinizma in polarnih odprav z dragocenim izborom fotografij pa je predstavil v monografijah Ledene sanje in Gore. In lahko nam verjamete, da ima povedati kar veliko. 

Tukaj lahko Staneta poslušate, ko govori o eni od mnogih preizkušenj na njegovih podvigih - o tem, kako je bila slovenska odprava ujeta na Grenlandiji. Situacija, ki si je mnogi ne moremo niti zamisliti. 

Prisluhnite:

Tukaj pa preverite celoten podkast: Stane Klemenc o alpinizmu, ekstremnih podvigih in polarnih krajih