Gremo na Pohod po Jurčičevi poti!

Gremo na Pohod po Jurčičevi poti! (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
26. 2. 2017

Tudi letos vabljeni na tradicionalni, tokrat že 24. Pohod po Jurčičevi poti, ki bo potekal v soboto, 4. marca 2017. Začelo se bo med 7. in 10. uro v starem mestnem jedru v Višnji Gori.

Osrednja tema letošnjega pohoda je Jurčičevo znano delo Kozlovska sodba v Višnji Gori in pester program: 

  • Udeležence pohoda bo nagovoril kar pisatelj Josip Jurčič osebno,
  • preizkusili se boste lahko na literarnem kvizu,
  • za otroke bodo potekale 3 brezplačne Jurčičeve ure pravljic s karikaturistom,
  • na ogled bo razstava likovnih del Damijane Bijek na temo Jurčičeva pot,
  • predstavili pa bodo tudi projekt JSKD OI Ivančna Gorica – prevod Kozlovske sodbe v madžarski jezik.

In še ...

Na 15-kilometrski poti boste lahko občudovali naravne lepote in bogato kulturno dediščino med Višnjo Goro, Muljavo ter Krko, iz katerih je tudi pisatelj Josip Jurčič črpal navdih za svoje ustvarjanje. Jurčičeva pot je sicer tudi del Krožne poti Prijetno domače, s katero je Občina Ivančna Gorica povezala celo turistično ponudbo v občini.

Med drugim si boste lahko ogledali

  • razvaline Starega gradu grofov Višnjegorskih,
  • pri hotelu Polževo vas čaka brezplačno okrepčilo,
  • na najvišji točki na 650 metrih nadmorske višine pa si boste lahko ogledali zanimivo cerkvico Svetega Duha iz 15. stoletja.

Vsi pohodniki boste ta dan imeli prost vstop v rojstno hišo Josipa Jurčiča z muzejem na prostem na Muljavi.

Pohodniki z več kondicije lahko pohod podaljšate

In se odpravite z Muljave do Krke, kjer bodo za vas odprta vrata Krške jame, obvezen pa bo tudi postanek v nekdanji stari šoli, ki jo je nekoč obiskoval pisatelj Jurčič, danes pa v njej deluje lokalna turistična informacijska pisarna.

Zaključna slovesnost se bo začela ob 11.30 uri

Prireditev bo spremljal bogat kulturni program. Pozdravil vas bo Josip Jurčič osebno, nastopil bo Adi Smolar, poskrbljeno pa bo tudi za dobro okrepčilo, saj se bodo lokalni ponudniki predstavili na stojnicah.

Brezplačen prevoz do Višnje Gore!

Do Višnje Gore se lahko pripeljete tudi s posebnim brezplačnim vlakom Prijetno domače iz smeri Ljubljane in Novega mesta (Bršljin). Odhod vlakov je načrtovan v zgodnjih jutranjih urah, s prihodom v Višnjo Goro približno ob 8.00.

Vožnja z vlakom je za udeležence Jurčičevega pohoda brezplačna, a so obvezne predhodne prijave na elektronski naslov turizem@ivancna-gorica.si ali telefon 041 437 382, vsak delovni dan od 8.00 do 15.00 ure.

Za vrnitev z Muljave in Krke proti Ivančni Gorici in Višnji Gori je organiziran avtobusni prevoz, ki vozi od 11. do 16. ure. Prevoz je vštet v plačilo startnine (3 EUR) na začetku poti v Višnji Gori.

Za parkiranje na izhodišču je poskrbljeno.

Pohod bo organiziran v vsakem vremenu.

Več informacij na Pohod po Jurčičevi poti