Hiter izlet v dežju ali soncu – na Orle na reberca, vampe in šmorn

Hiter izlet v dežju ali soncu – na Orle na reberca, vampe in šmorn (foto: DDD) DDD
18. 10. 2020

Orle (nekdaj Orlje) je zaselek v občini Škofljica ter se nahaja na manjši vzpetini severovzhodno od Ljubljanskega barja (458 m). Kraj je znan tudi kot tudi Češnjevo naselje in je nekdaj slovelo po najboljšem češnjevem žganju v Sloveniji, no vsaj tako pravijo domačini.

Med 2. svetovno vojno 7.in 8. maja 1945 je v Orlah med osvajanjem utrjene nemške postojanke padlo 77 borcev NOB, katerim je pod vasjo postavljen spomenik iz rezanega monolita.

Zaradi svoje lege med Mazovnikom in Molnikom blizu prestolnice so Orle priljubljena izletniška točka, ki ponuja razgled tako na severovzhodni del Ljubljane s Fužinami in BTC-jem kot tudi na Barje.

DDD

Na Orlah se nahaja tudi gostilna z istim imenom s pestro ponudbo pic, solat, pohanih dobrot, jedi na žlico, odličen je šmorn …

Poti

Na Orle se lahko povzpnemo po lahki označeni poti iz več strani, med tem časom boste  naredili lahek vzpon- med 110 in 170 metov nadmorske višine, odvisno od poti.

DDD

Najbolj znane poti so iz svetega Urha, ki se nahaja nad Bizovikom (1 uro in 10 minut hoje) ter od cerkve sv. Simona in Juda Tadeja na Spodnjem Rudniku (40 minut hoje) ter z Golovca.

DDD

Iz smeri Rudnika do Orel vodi tudi asfaltirana ceste, ki je prijazna tudi do kolesarjev (in seveda avtomobilov).

D.D.D.