Ideja za izlet: Adrenalinski in kulinarični Vogel

Ideja za izlet: Adrenalinski in kulinarični Vogel (foto: Profimedia) Profimedia
16. 7. 2017

Ko pravimo, da se odpravljamo na Vogel, imamo običajno v mislih priljubljeno smučišče. Vendar je piramidast vrh v bližini snežnih strmin atraktiven tudi poleti.

Vogel leži v osrčju Spodnjih Bohinjskih gora, po njem pa je poimenovano tudi široko območje na severni strani, ki ga pozimi zavzamejo ljubitelji zimskih športov. V toplejših dneh na svoj račun pridejo pohodniki in adrenalinski odvisniki, saj Vogel ponuja veliko zanimivih aktivnosti:

  • od poleta z jadralnim padalom,
  • vodene pohodniške ture,
  • razglednih točk
  • do udobne nastanitve.

Vsak se mora ustaviti na domačem štrudlju, siru, pridelanem na tradicionalni način, skuti in kislem mleku. To bo zadovoljilo tudi kulinarične navdušence.

Kako na Vogel

Iz Ribčevega Laza pri Bohinjskem jezeru se odpravimo po levi strani in v križišču zavijemo levo proti spodnji postaji žičnice na Vogel, ki je začetek ter konec pohodne ture. Od zgornje postaje nas markacije vodijo proti Šiji, kjer se nekaj časa vzpenjamo tudi po smučišču, dokler ne pridemo do vrha zadnje nihalke. Če s hojo varčujete, se lahko popeljete s sedežnico.

Bohinjsko jezero

Ko prispemo na vrh Šija, se že odpira lep razgled. Vendar vztrajni pohodniki tam še ne zaključijo in se podajo naprej, vse do Vogla. Nadaljujemo po ozki poti, ki se po spustu združi s širšo. Pred sedlom Vratca teren postane bolj strm in na enem odseku je v pomoč celo nekaj klinov.

Hodimo naravnost in še vedno nas vodijo oznake. Ko pridemo do kratkega odseka, si naprej pomagamo z jeklenicami. Pri naslednjem razpotju zavijemo ostro levo in se povzpnemo na 1922 metrov visok vrh. Ko pritisnemo žig v planinsko knjižico, se zazremo v lep razgled, ki ponuja pogled na Triglav in Dolino Triglavskih jezer, na Komno, Pokljuko ter Karavanke. Na jugu imamo še Goriško stran, proti vzhodu pa Spodnje Bohinjske gore. Zavemo se, da se je dobra ura in pol hoje izplačala.

Pri spustu v dolino se vrnemo do sedla Vratca, kjer zavijemo levo navzdol po lahki poti, ki vodi v smeri planine Zadnji Vogel. Tu je v poletnem času odprta sirarna, ki postreže z domačimi izdelki. Potem prečkamo smučišče in se po cesti odpravimo nazaj do žičnice.

Če en dan ni dovolj, da bi izkusili vse, kar Vogel in Bohinj ponuja v toplih dneh, se lahko nastanite v gorski koči Burja. Nahaja se na nadmorski višini 1537 metrov, ob jutranji kavi in sončnem zahodu pa vas pozdravi pogled na Triglav ter pašnike pod vrhovi Šije in Vogla

 Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri