Ideja za izlet: Do Cojzove koče

Ideja za izlet: Do Cojzove koče (foto: Shutterstock) Shutterstock
8. 8. 2018

Si predstavljate, da popijete svojo jutranjo kavo na svežem zraku med dvema mogočnima vrhovoma, na dve strani pa se vam odpre eden najlepših razgledov?

Po napornem tednu se ne bi branili takšnega jutra. Odklop od dolinskega življenja, še prej pa malo miganja. Hoja je odlična za razbremenitev misli. Preverjeno.

Cojzova koča stoji na vrhu Kokrskega sedla med Grintovcem in Kalško goro. Ste ob imenu pomislili na Žigo Zoisa? Res je, koča je dobila ime po Žigi, mentorju in mecenu slovenskih literatov, in bratu Karlu, botaniku.

Dviga se na 1.793 metrih nadmorske višine. V koči je v 17 sobah 105 postelj in 30 skupnih ležišč. Na voljo so WC, umivalnica, gostinski prostor, brezplačen wi-fi in urejena knjižnica.

Približno tri ure in pol vam bo vzelo od doma v Kamniški Bistrici do Cojzove koče. Do izhodiščne točke se lahko zapeljete z avtom ali avtobusom – z avtom do doma, z avtobusom do postaje Kamniška Bistrica in od tam peš po označeni poti.

Od doma v Bistrici nadaljujete po cesti do spodnje postaje tovorne žičnice v Koncu. Vzame približno uro. Od tovorne žičnice nadaljujete v gozd. Pešpot, prej zložna, se v gozdu bolj strmo vzpne, strmina pa vztraja vse do tik pred zaključnim vzponom na sedlo. Gozd se na poti razredči in odpre se lep razgled, a že kmalu spet nadaljujete med drevesi. Malo pred ciljem pa vas čaka tudi del gruščnate poti, ki hojo nekoliko oteži. A kmalu po tem boste zagledali travnato Kokrsko sedlo.

V koči, ki je od junija do septembra stalno odprta, se lahko okrepčate, spočijete, morda celo prenočite.

Od tu se namreč lahko podate še na nekaj vrhov:

  • Grintovec oz. do bivaka pod Grintovcem,
  • Kokrska Kočna,
  • Jezerska Kočna,
  • Skuta,
  • Kalška gora.

Druga izhodišča do koče:

  • iz doline Kokre oziroma iz Suhega dola čez Taško ali po stari poti,
  • iz Žagane peči – zahtevna neoznačena pot.

Še nekaj idej za pohode in izlete po Sloveniji: