Ideja za izlet: Do Roblekovega doma

4. 10. 2017
Deli
Ideja za izlet: Do Roblekovega doma (foto: Bojan Puhek, Siol)
Bojan Puhek, Siol

Roblek ima posebno vzdušje in energijo. Dom pa še ostaja tista prava planinska koča, ob kateri ni avtomobilov.

Enkrat na teden ga oskrbujejo s konji, ker nimajo elektrike, kuhajo na štedilnik na drva, vir vode pa je deževnica.

»Vzpon je seveda velik plus za prave planince, ki so z razgledom izpred koče poplačani za ves trud,« pa pravi Zdenka Podpečan, ki skupaj z možem Rokom poskrbi za piko na i – z nasmehom na obrazu za dobro voljo in da lahko planinci kaj dobrega pojedo.

Zdenka in Rok Podpečan, Roblekov dom

Roblekov dom (naj planinska koča 2017) na Begunjščici v dolino zre z višine 1.657 metrov. Stoji na razgledni rami zahodnega grebena Begunjščice, do njega pa pelje le planinska pot. Zato se je treba do koče malo potruditi.

Do priljubljene koče v Karavankah, ki je do konca septembra odprta vsak dan, preostanek leta pa gostoljubno sprejme planince ob koncu tedna, vodijo številne poti.

  • Najlažja in najkrajša, primerna tudi za obisk pozimi, je pot iz Drage nad Begunjami,
  • poleti se marsikdo odloči za krožno z Ljubelja prek Prevale čez Bornove tunele do Robleka, nato pa na Zelenico in nazaj na Ljubelj, ki jo je mogoče podaljšati še na Macesnovec ter do Koče pri izviru Završnice in Zelenice,
  • manj obiskana je pot iz Drage skozi Luknjo do Prevale in čez Rožo ali vrh Begunjščice do Robleka.

Roblekov dom

Iz Drage nad Begunjami na Roblek

Skozi gorenjske Begunje se zapeljite v dolino Draga do Doma in potem pot pod noge. Sledite gozdni cesti in na razpotju zavijte levo čez Planinco. Pripravite se na hojo strmo v breg. Po približno uri boste na pol poti do Robleka – najprej boste dosegli Planinco, potem Poljško planino, od koder vas do Roblekovega doma loči še približno ura hoje.

Pogumni in dobro pripravljeni se lahko odpravite naprej po poti za kočo na veliki vrh Begunjščice (2.060 m. n. v.).

Naj planinska koča 2017

Roblekov dom je bil letos okronan za najbolj priljubljeno planinsko kočo.

Planinci in bralci siol. net so izbirali med 72 planinskimi kočami (od skupno 181 planinskih koč, zavetišč in bivakov), ki imajo bodisi certifikat okolju in/ali družinam prijazna planinska koča bodisi vgrajeno čistilno napravo, sicer pa so znane po gostoljubnih oskrbnikih, okusni hrani in razgledni okolici. V dveh krogih glasovanja so podelili skoraj 70 tisoč glasov in za zmagovalca okronali Roblekov dom na Begunjščici.

Vir: www.pzs.si

Foto: Bojan Puhek, Siol

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič