Ideja za izlet: Lambergova pot

Ideja za izlet: Lambergova pot (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
19. 8. 2018

Privoščite si pohod po slikoviti krožni Lambergovi poti – mimo razvalin gradu Kamen vas popelje v zeleno naročje doline Drage.

Pot se začne v Begunjah, nasproti gostišča Pri Jožovcu, in vas pelje mimo graščine Katzenstein ter po poljskih poteh do Krpina, kjer cesta zavije levo in nato na označeno pot v gozd.

Lambergovo pot povezuje kopica arheoloških nahajališč. Po gozdnatem pobočju vas bo pohodniški izlet peljal mimo Njivic, arheološkega najdišča pod Jamarskim vrhom, in Zijalke, dobrih 14 metrov globoke jame, ter Hudičevega oziroma Škratovega gradiča, utrdbe brez vrat, o kateri kroži zanimiva zgodba, in vse do znamenitega gradu Kamen. Ruševine gradu vas bodo očarale z romanskim stolpom, ki stoji na najvišjem delu, ter mogočnimi ruševinami gotskih in renesančnih dozidav. Del opreme iz opuščene grajske kapele sv. Valentina so prenesli v župnijsko cerkev v Begunjah.

Grad Kamen, Lambergova pot, Begunje na Gorenjskem

Po ogledu gradu in prijetnem počitku se lahko skozi naselje odpravite nazaj v Begunje ali se odpravite po poti nad gradom skozi dolino Draga. V Begunje se iz doline vrnete po poti na drugi strani potoka.

Na hitro o poti

Lambergova pot se imenuje po znameniti plemiški rodbini Lambergov, ki so bili več stoletij gospodarji gradu Kamen. Najznamenitejši pripadnik rodbine je bil vitez Gašper Lamberg, zmagovalec več kot 85 turnirskih bojev, ki ga opeva ljudska pesem Pegam in Lambergar.

  • Začetna in končna točka: parkirišče v središču Begunj na Gorenjskem
  • Dolžina: 7,7 km
  • Višinska razlika: 160 metrov
  • Predviden čas za ogled: 3 ure

Pot je lahka, primerna tudi za družinske izlete in označena s smerokazi ter informativnimi tablami.

Več na: begunje.si