Ideja za izlet: Mimo vrtač in jam na Raduho

Ideja za izlet: Mimo vrtač in jam na Raduho (foto: Profimedia) Profimedia
14. 7. 2017

Če v poletnih dneh iščete osvežitev, vendar nimate časa, da bi se odpravili na morje, si privoščite izlet do Kamniško-Savinjskih Alp in splezajte na Raduho ter se razglejte po deželi, ki se razlega na sončni strani mogočnega gorovja.

Raduha, dolgo pogorje, katerega sleme teče z jugozahoda do severovzhoda. Izbirate lahko med vzponom na

  • Veliko Raduho, visoko 2052 metra ali
  • Malo Raduho, visoko 2029 metrov.

Na obe se boste sprehodili prek več planin, kjer se pase živina, osupnilo pa vas bo raznovrstno rastlinje: pogačice, dlakavi sleč, sinjezeleni kamnokreč, planike in drugo cvetje, za katerega je zaželeno, da si ga le ogledate in ga pustite rasti za prihodnje pohodnike.

Mimo Male Raduhe na Veliko Raduho

Proti Veliki Raduhi se iz Mozirja peljemo proti Logarski dolini do vasi Struge. Pri oznakah za Snežno jamo na Raduhi zavijemo desno na ožjo cesto. Ta nas pripelje do Snežne jame in koče na Loki. 16 km potem, ko zapustimo glavno cesto, prispemo do križišča, kjer pustimo avtomobil.

Na ramena oprtamo nahrbtnik in se sprehodimo do gozdne poti, kamor nas usmerijo table za kočo na Loki in Raduho. Po vzpenjanju skozi gozd kmalu stopimo na spodnji del planine Loka in nadaljujemo po strmejši cesti, ki nas v nekaj minutah pripelje do koče na Loki.

Po kratkem postanku nadaljujemo v smeri Raduhe, kjer se pot kmalu razcepi. Izberemo levo stran in se vzpnemo skozi pas redkega gozda. Mimo manjših travnikov prispemo do rušja, od koder se še naprej vzpenjamo. Po približno eni uri od koče na Loki se z desne priključi pot od Durc, vendar tudi tokrat nadaljujemo levo po prečni stezi proti vrhu.

Obidemo vrh Male Raduhe in prispemo na glavni greben, kjer se je skoraj obvezno ustaviti in narediti nekaj posnetkov lepega razgleda.

V nadaljevanju se kmalu priključi še plezalna pot Koče na Grohatu. Po strmejšem vzponu končno prispemo na vrh Velike Raduhe, kjer v vpisno knjigo zapišemo občutke, ki nas spremljajo ob dosegu cilja. 

Na vrhu Raduhe se odpre čudovit razgled na vse strani:

  • na vzhodu lahko vidimo Smrekovško pogorje, za njim pa Paški Kozjak, Pohorje in Boč.
  • Ko se obračamo proti jugu, pogled potuje skozi dolino Ljubnice in Zgornjo Savinjsko dolino, Menino in vse do Posavskega hribovja.
  • Najlepše pa se ponašajo Savinjske Alpe s svojimi znanimi vrhovi: Ojstrica, Planjava, Grintovec in Mrzla gora. Ob jasnem vremenu lahko uzremo celo Triglav.

Ne bo vam žal, če se boste ustavili še ob znamenitih kraških vrtačah, kotličih in jamah. Najbolj znana je Snežna jama, ki se ponaša z ledenimi kapniki in je bila odkrita šele leta 1981. Od takrat je najvišje ležeča podzemna jama v Sloveniji, ki si jo je možno ogledati. Od Koče na Loki je oddaljena le 30 minut, za oglede pa je odprta od petka do nedelje. Po prihodu v dolino si jo je vredno ogledati. A pazite, da ne zamudite vodenega ogleda, saj je zadnji že ob 17.00.

Preberite tudi: