Ideja za izlet: Na Boč

Ideja za izlet: Na Boč (foto: Shutterstock) Shutterstock
31. 7. 2018

Jugovzhodni del Karavank ponuja vrsto zanimivih in lahko dostopnih vrhov, med njimi je tudi Boč ali štajerski Triglav, kot pravijo gori nad Poljčanami domačini.

Med vzponom na Boč vas bo večino časa ščitil gozd, tik pod vrhom stoji na prostrani planoti planinski dom, zraven cerkvica sv. Miklavža, slavo pa štajerskemu Triglavu povečuje rastišče velikonočnice, ki vsako pomlad (aprila) privabi številne pohodnike.

Če se boste povzpeli prav do vrha, boste na lep in jasen dan deležni čudovitega razgleda na bližnjo Donačko goro ter Macelj, Haloze, Kozjansko, Dravsko polje, Slovenske gorice …

Na Boč vodi več označenih poti:

  • iz Zgornjih Poljčan odpravite se lahko po Detičkovi poti, poti čez Babo,
  • iz Zgornje Kostrivnice,
  • iz Zgornjega Gabernika,
  • iz Pečice čez Zgornji Gabernik na Boč.

Naredite lahko krožni izlet: na vrh se odpravite po Detičkovi poti, sestopite pa po poti čez Babo. Ali obrnjeno.

Eno od poti je prehodil tudi naš avanturist Andrej, ki se je na Boč odpravil v okviru akcije Odkrij neznano. Video si poglejte na povezavi: Na štajerski Triglav - od koder je eden najlepših razgledov daleč naokoli

Na Detičkovo pot in na pot čez Babo vas na parkirišču v Zg. Poljčanah opozori kažipot. Če se odločite za vzpon po prvi, se odpravite po grabi Skodovec do Titovega kamna in mimo Finžgarjevega križa na učno pot št. 3. Pot, ki se nekoliko bolj vzpne, pelje mimo jame Balunjače in tu nadaljujete po zahodnem pobočju Boča.

Sestopite lahko po gozdni učni poti št. 3, po južnem pobočju. Po približno 30 minutah vas kažipot usmeri desno na pot, ki vas pelje do planinskega doma na Boču. Dom je odprt vse dni v letu od torka do nedelje. Od doma se odpravite po asfaltni cesti in bodite pozorni na kažipot, ki vas usmeri na pot čez Babo.

Raziščite okolico koče: spomenik padlim v NOB, rastišča velikonočnice ali se sprehodite do 20 minut oddaljene koče Velikonočnica.

Za ljubitelje adrenalina: pri Balunjači lahko izberete zahtevnejšo plezalno pot (ferata). A v tem primeru ne pozabite na obvezen varovalni trojček – čelado, varovalni pas in samovarovalni komplet.

Viri: hribi.net, maribor-pohorje.si, pdpoljcane.com

Preverite: 7 slovenskih športnih ferat

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri