Ideja za izlet: Ob koritih Mostnice na Voje

Ideja za izlet: Ob koritih Mostnice na Voje (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
24. 3. 2019

V teh dneh bo obilo priložnosti za takšna potepanja in zgoraj je na sončen dan prijetno toplo. Čisto zares.

Mostnica je alpska reka, kristalno čista, s slapovi in koriti, ki so ponekod zarezana tako globoko v skale, da človeku vzame dih. Ob koritih vodi urejena in označena pot, ki vas popelje do idilične ledeniške doline Voje in slapa Mostnice.

Slap Mostnice, BohinjPrijeten in nezahteven izlet začnete v Stari Fužini (Bohinj), kjer na parkirišču pred mostom pustite avto in se med hišami odpravite do Hudičevega mostu. Nadaljujte desno. Nedaleč stran je vhod na gozdno pot in prav kmalu se boste znašli pred še eno posebnostjo – naravnim mostom. Most prečkajte in se odpravite ob koritih navzgor. Narava vas bo presenetila s številnimi zanimivimi stvaritvami. Še zlasti zanimiva je skala, ki ji pravijo Slonček.

Pot ob koritih se zaključi z mostom in kratkim vzponom do planinskega doma na Vojah. Od tu nadaljujte po makadamski poti skozi slikovito dolino do visokega slapa Mostnice.

Namig:

Na poti nazaj priporočamo postanek v okrepčevalnici slap Voje (tik pred vzponom do slapa) ali planinskem domu, kjer vam bodo postregli z okusnimi domačimi jedmi.

Nazaj se lahko vrnete po isti poti ali pa od planinskega doma nadaljujte po cesti. Če se odločite za zadnje, bodite pozorni na stranske makadamske poti – ena od njih vas v petih minutah pripelje nazaj do Hudičevega mostu.

Izlet traja približno 2 uri in pol v eno smer. Če se boste odločili za postanek ali 'martinčkanje' v dolini, le ne pozabite, da vas ne ujame večer.

Če si boste privoščili kašen dan več na tem koncu, pa skočite še na Vodnikov razglednik.

in preverite še 7 idej za izlete in pohode po Sloveniji