Ideja za izlet: Obisk Loške doline in gradu Snežnik

9. 3. 2019
Deli
Ideja za izlet: Obisk Loške doline in gradu Snežnik (foto: Profimedia)
Profimedia

Odločitev za obisk Loške doline in gradu ali gore Snežnik ter njihove okolice ni nikoli slaba, ne glede na to, kateri mesec v letu je.

Pozimi se na sprehod po Babnem polju, tej nenavadno mirni in odročni kotanji, morda res odpravijo le najbolj pogumni. V slovenski 'Sibiriji' je vedno nekaj stopinj manj, tu so namerili celo najnižjo temperaturo v Sloveniji: –34,5 °C. A zdaj ni bojazni, sprehod do sredine kotanje bo prav prijeten.

Babno polje

Vir fotografije: Wikipedija

Potem pa se odpeljite v Stari trg pri Ložu - 12 kilometrov proti severu -, kjer se boste odpravili na nezahteven sprehod po Cesti 19. oktobra na Pusti grad (grad Lož).

Nato z avtom ali peš (če bo še kaj sonca) poiščite zaselek Snežnik pri Kozariščah, kjer stoji slavni istoimenski grad.

Grad Snežnik je lep pomnik zgodovine, do katerega vodi kostanjev drevored. Sprehod skozi štiri grajske etaže vam pričara vzdušje izpred sto in več let, saj so grajske sobe še vedno opremljene s pristnim pohištvom in drugo opremo iz druge polovice 19. stoletja, stene pa krasijo družinski portreti, stare fotografije in grafike. Navdušeni boste tudi nad sobo v egipčanskem slogu. Tu so tudi številne lovske trofeje in celo ogromen medved.

Grad Snežnik, okolica

Tudi okolica je očarljiva. Mimo gradu sta speljani evropska pešpot E6 in pohodniška Krpanova pot. Tu je tudi veliko priložnosti za kolesarjenje ter ježo in nedaleč je Križna jama. Zato le razmislite o obisku tega konca Slovenije.

Več: www.nms.si

Še nekaj odličnih idej za izlet:

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren