Zimska pravljica na Olševi

Zimska pravljica na Olševi (foto: Nejc Juvan) Nejc Juvan
29. 1. 2018

Odlična ideja za vse hribovske duše željne lepot narave je zagotovo gora Olševa v vzhodnih Mežiško-Solčavskih Karavankah. Njen vrh Govca doseže kar 1929 metrov nadmorske višine. 

Greben Olševe je nekdaj ločeval zgodovinski pokrajini Koroško in Štajersko. Poleg glavnega vrha, 1.929 m visoke Govce, se v 5 km dolgem enakomerno razpotegnjenem grebenu nahajajo še vrhovi Obel kamen na zahodnem robu, ter Gladki vrh in Lepi vrh, slednji leži na vzhodnem robu grebena Olševe. Približno 200 metrov pod vrhom Oblega kamna se nahaja kamenodobno arheološko jamsko najdišče Potočka zijalka.

Na najvišji vrh Olševe vodi preko zahodnega oziroma vzhodnega grebena več poti z izhodiščema v Solčavi (mimo Podolševe, južni pristopi z zahodno, srednjo in vzhodno varianto) in Železni Kapli (mimo cerkvice sv. Lenarta ali Šmarjete, severozahodna pristopa). Vzhodni pristop iz smeri Koče v Grohatu pod Raduho čez prelaz Spodnje Sleme je tudi del razširjene Slovenske planinske poti. (vir: Wikipedia)

Čudovite fotografije v snežni odeji je posnel Nejc Juvan tik pred koncem leta 2017. Za izhodišče so s prijatelji izbrali prelaz Spodnje Sleme. Pot do vrha sicer traja približno 3 ure, kadar ni snega. V snežnih razmerah pa so s krpljami potrebovali več kot tri ure, vzpon pa zaključili nekje pol ure pod vrhom, saj je naprej nevarno za plazove, na grebenu pa je tudi veliko (čudovitih, a nevarnih) snežnih zametov, še opozarja Nejc. 

Poglejte si še: