Ideja za izlet: Pohod na Katarino nad Ljubljano

Ideja za izlet: Pohod na Katarino nad Ljubljano (foto: Profimedia) Profimedia
16. 7. 2017

Učinkovito zdravilo proti stresu je tudi pohodništvo. Zato imamo odličen predlog – če potrebujete oddih, se odpravite po razgled na priljubljeno Katarino nad Ljubljano.

Pot na Katarino nad Ljubljano (Topol nad Medvodami) je en izmed najbolj priljubljenih, sem se radi odpravijo pohodniki in kolesarji, veliko pa se jih od tu poda še naprej do bližnjega Sv. Jakoba in drugih vzpetin – Jeterbenk, Grmada, Tošč.

Od Slavkovega doma na Katarino

Iz Ljubljane se peljemo v smeri Medvod do vasi Medno, kjer zavijemo levo mimo hotela. Ko pridemo do naslednjega križišča, pa nadaljujemo proti Golem brdu in Žlebam. Pot vodi skozi vas Seničica. V naslednjem križišču nadaljujemo naravnost, potem pa zavijemo desno in zapeljemo do manjšega parkirišča, nekaj metrov pod Slavkovim domom.

Čudovit izlet na Katarino nad Ljubljano je primeren za vse letne čase, zato kar urno po cesti navzgor, kjer nas oznake usmerijo levo in kmalu se znajdemo na gozdni cesti. Hodimo do velikega kamnoloma, kjer se pot zoži. Čez približno 15 minut se v križišču pridruži cesta iz Medna. Držimo se leve strani, kamor kažejo tudi smerokazi.

Pot nas nato pelje do doline Pri hrastu, kjer se začne strmeje vzpenjati. Po 20 minutah prispemo do ravnine, kjer si lahko privoščimo kratek oddih. Ko se prebijemo do počivališča, je »hujši del« za nami. In kmalu bomo prispeli na Katarino nad Ljubljano.

Spočiti nadaljujemo naravnost do razcepa, kjer zavijemo desno. In potem mimo križišča pri kapelici, proti Katarini in levo, kjer se pot malce odpre ter ob lepem vremenu ponudi razgled proti Triglavu, Karavankam in Kamniško-Savinjskim Alpam.

Po makadamu se sprehodimo proti Topolu in kmalu pridemo do cerkve Svete Katarine. Tam lahko občudujemo razgled na Krim, Ulovko in Polhograjsko hribovje. Od cerkvice nadaljujemo po asfaltni cesti do kapelice, ki je oddaljena 5 minut. Tam se levo lahko spustimo v Topol, desno pa vodi pot proti Svetem Jakobu.

Preberite tudi: