Ideja za izlet: Pokljuška soteska

Ideja za izlet: Pokljuška soteska (foto: Ana Vehovar) Ana Vehovar
22. 8. 2018

Nedaleč od Bleda se skriva divja soteska, zavarovana kot naravni spomenik Triglavskega narodnega parka.

Pokljuška soteska leži nad dolino reke Radovne, 7 km od Bleda. Je odlična možnost za uro in pol do dve uri dolg izlet, še posebej v toplejših dneh, ko je v soteski hladneje ali ko se želite izogniti gneči na Bledu ter ostalih turistično obleganih krajev.

V Pokljuški soteski je kot da bi vstopil v drug svet; tvori jo bujen gozd, ki spominja na džunglo, strme stene, naravni mostovi, luknje, jame in tesni prehodi med 50-metrskimi stenami.

Do najlepšega osrednjega dela je speljana pot od parkirišča. Po deževju bodite pozrni na spolzke skale in tudi podrto drevje na poti. Glavna pot teče po dnu, stranske poti pa se odcepijo na robove soteske, ki jo povezujejo z Zatrnikom. Po dnu in skalnih stenah raste raznoliko rastlinje, od praproti do gozdnih in gorskih cvetlic. 

Skoraj dva kilometra dolga soteska je ostanek nekdanjega toka, ki se je po koncu zadnje ledene dobe med umikanjem ledenikov zajedel v apnenčasto kamnino. Pozneje se je voda umaknila v globino in nastala je največja suha fosilna soteska v Sloveniji.

Pokljuška soteska je polna najrazličnejših kraških oblik, ob obisku občudujemo naravne mostove, previsne stene in votline. Soteska se ponekod zoži na nekaj metrov, vmesne razširitve se imenujejo vrtci. Lesene mostičke oz. galerije so leta 1930 postavili domačini. Najbolj znan prehodni jamski rov je Pokljuška luknja, ki ima poleg obeh vhodov še tri naravna okna. Skoznjo vodi stara pot na Pokljuške rovte in dalje na Pokljuko.

Obisku soteske lahko dodate še pohod z Pokljuke na Uskovnico 

Vir: Letak o Pokljuški soteski

Foto: Ana Vehovar, Jaka Thaler