Ideja za izlet: Ratitovec - kjer je eden najlepših razgledov v slovenskih gorah

Ideja za izlet: Ratitovec - kjer je eden najlepših razgledov v slovenskih gorah (foto: Shutterstock) Shutterstock
3. 7. 2021

Čeprav ima Ratitovec skromno višino, boste po dobri uri in pol hoje nagrajeni z enim najlepših razgledov.

Ratitovec in njegovo prostrano travnato sleme se dviga nad Selško dolino. Severna stran je položno pobočje, južna pobočja pa strmo padajo na sončno teraso, kjer so nanizane slikovite soriške vasi (Danje, Prtovč, Ravne, Torka, Zabrdo …).

Na Ratitovcu, tik pod Gladkim vrhom (1.666 nm), stoji planinski dom – Krekova koča na Ratitovcu. Od tod, še bolj pa z Gladkega vrha, so lepo vidni: Križnogorsko sleme in spodnji del Selške doline, vrhovi Lubnik, Stari in Mladi vrh ter Koprivnik, Sorško polje, pa tudi Ljubljanska kotlina in za njo Posavsko hribovje. Pa Blegoš in Javornik, Davča, Črna prst, Karavanke in Kamniške Alpe.

Dostopi

Z avtom mimo Škofje Loke do Železnikov, kjer na drugem križišču zavijte desno na ozko cesto, ki pripelje do vasi Prtovč. Tu imate na izbiro dve poti (predlagamo, da se po eni odpravite gor, po drugi vrnete dol):

  • odpravite se lahko desno po dolini Razor (strmejša pot) ali
  • levo čez preval Povden (položnejša pot).

Po lokalni cesti iz Češnjice proti Bohinjski Bistrici do odcepa na Rastokah ter po gozdni cesti na planino Ledine, od koder je prek planine Klom približno 2 uri do koče.

Dve uri in pol vam bo vzelo, če se odpravite:

  • iz Jesenovca po levih obronkih Plenšakove grape in čez Prtovč;
  • z Zalega Loga čez Groblje in preval Povden ali
  • s Podrošta skozi vas Ravne in čez preval Povden.

Lahko greste tudi s Soriške planine prek Danjarske planine čez Kačji rob in prek vrhov Kremant in Altemever (3 h) ali iz Sorice čez Zgornje Danje (4 h).