Ideja za izlet: Skok na Grmado

Ideja za izlet: Skok na Grmado (foto: Profimedia) Profimedia
11. 11. 2017

Ste pripravljeni na vzpon na eno od najlepših razglednih točk nad Celjem?

Na Grmado, ki se dviga na 718 metrih, vodi več poti, našli boste tudi položnejšo. Na vrhu pa lahko uživate v prelepem razgledu na Posavsko hribovje, Stari grad, Celje, Savinjsko dolino … ali še dlje, če bo nebo čisto.

Sicer Grmada stoji južno od Celja, nad naseljem Zagrad, ki je lahko izhodišče za vzpon. Do Zagrada vam iz Celja (v smeri Laškega) vzame le nekaj minut. Kmalu za Celjem namreč zavijete levo čez most, na drugi strani pa desno in po nekaj 100 metrih prispete do gasilskega doma, kjer začnete pohod.

Sledite markacijam za Celjsko kočo, po poti, ki se vzpne med hišami do asfaltirane ceste. Po njej pojdite do križa, nato nadaljujte naravnost po široki pešpoti ob robu travnika. V zgornjem delu boste prispeli na cesto, desno ji sledite do mesta, kjer se levo odcepi položnejša pot na Grmado, ostro levo pa strma pot na Grmado.

Lažja pot pripelje ponovno na cesto, vodi mimo Trobiševe bukve in po nekaj minutah kmalu spet navzgor po kolovozu (markacije) do drugega razpotja. Tu se odpravite v smeri Pečovniške koče. Zaslužen počitek si boste lahko privoščili že po nekaj minutah hoje.

Od koče vam ne vzame več veliko do vrha Grmade. In do obljubljenega razgleda.

Namigi:

  • V bližnjih stenah Grmade je urejeno tudi plezališče. Za tiste, ki radi sprejmete še kakšen izziv.
  • Grmada in Celjska koča sta približno 20 minut narazen. Morda si privoščite še skok do koče.

Viri: www.hribi.net, www.pzs.si, www.pdgrmada.org