Ideja za izlet: Ste se že povzpeli na Kum?

Ideja za izlet: Ste se že povzpeli na Kum? (foto: Shutterstock) Shutterstock
10. 5. 2018

Razgled s Kuma je vreden truda za kar naporen vzpon. S Kuma se namreč vidi … vse.

Kum je zaradi svoje višine – s 1220 m je najvišji vrh Posavskega hribovja – in značilne podobe hriba z dvema vrhovoma viden s skoraj vseh višjih predelov v Sloveniji. Planinci mu včasih šaljivo rečejo kar zasavski Triglav.

Do vrha, kjer stojijo planinski dom, oddajnik in cerkev sv. Neže, je speljana cesta in več markiranih planinskih poti. Ob lepem vremenu pa razgled seže tudi do oddaljenih Kamniških in Savinjskih Alp, Karavank in Julijskih Alp s Triglavom.

 

A post shared by Jani Peterlin (@janipeterlin) on

Po najdaljši poti na Kum – iz Radeč

Nasproti radeške cerkve boste našli napis Kum. Strma pot vas bo vodila mimo Starega gradu po vzhodnem grebenu kumskega hrbta mimo hiš in vinogradov do kapelice, kjer strmina nekoliko popusti. Nadaljujte do naselja Jelovo ter od tam približno 2 km po asfaltni cesti. Nato zavijte desno na strmo makadamsko cesto, ki vas pripelje do vasi Čimerno.

Na koncu vasi, kjer pot zavije levo na Nebeško goro, nadaljujete desno po asfaltni cesti navzgor do kmetije. Z desne se vam priključi pot s kmetije Trbežnik. Še naprej hodite po cesti do kolovoza, kjer skrenete levo in nadaljujete do kapelice. Čaka vas še 20 minut (vse skupaj 4h) strme poti do planinskega doma na Kumu.

Nekaj manj vam bo vzelo:

  • od opuščene kmetije Trbežnik (3 h 30 min);
  • iz naselja Podkraj (3 h);
  • skozi Čebulovo dolino (3 h);
  • od Prusnika (3 h).

Družinski izlet: na Kum z Malega Kuma

Ko se peljete mimo razcepa za Zagorje (po regionalni cesti Litija–Trbovlje), pri manjšem križišču zavijte desno proti Podkumu. V naselju nadaljujete levo do nekaj kilometrov oddaljene vasice Mali Kum.

Pot na Kum se začne pri zadnjih hišah po kolovozu, ki se vzpenja v gozd. Kolovozu sledite do razpotja, nato naprej po lepo markirani poti vse do kapelice ter stičišča s potjo iz Radeč, kjer vam ostane še 20 min do vrha.

Vir: Planinski vodnik Dolenjska, Bela krajina, Notranjska avtorja Romana Mihaliča; www.ocistimogore.si

Priporočamo tudi:

Vikend izlet: Pridih Sredozemlja ob Vrbskem jezeru (z obiskom Minimundusa)