Ideja za izlet: Veli Badin — jesensko zardela ušesa Istre

Ideja za izlet: Veli Badin — jesensko zardela ušesa Istre (foto: Nives Cvikl) Nives Cvikl
15. 11. 2017

Na skrajnem jugu kraškega roba najdemo spodmole Veli Badin, čudovite stene, ki se nad pokrajino pnejo v obliki morskega vala. Pomladi so idealno gnezdišče za ptiče, v ljudski domišljiji pa so zaradi zaobljene oblike dobile naziv ušesa Istre.

Jeseni, ko zardi ruj, je izlet v slovensko Istro lahko odlična odločitev.

Avtocesto zapustite na izvozu za Črni kal in se nato usmerite proti Sočergi oziroma Buzetu. Na ovinku pred Sočergo zavijte ostro levo na nekoliko skrito pot skozi borov gozdiček, ki vas bo pripeljala do parkirišča pred obzidanim pokopališčem in cerkvijo sv. Kvirika iz 11. stoletja.

Markirana pot usmerja obiskovalce po visokem kraškem hrbtu in ponuja čudovit razgled na dolino na eni strani in vsaj 50 odtenkov rdeče, s katerimi se šopiri jeseni ruj na drugi strani.

Krajši odmik z glavne poti boste naredili, če sledite oznaki Bunker, ki vas pripelje do manjšega naravnega okna. Pot se ves čas rahlo spušča, in ko zavije desno, se skozi grmičevje prebijete do spodmolov.

Veli Badin

Zdaj lahko to čudovito delo narave opazujete v vsej njeni veličini – v 28 m visoki pečini se razkazujejo trije večji in globoki spodmoli s 17 m visokim stropom, sliko pa zaokroža šest metrov dolg in le dober meter širok naravni most. Zaradi značilne oblike se tukaj ustvarja značilna topla mikroklima, ki daje zavetje za gnezdenje ogroženim pticam.

Veli Badin

In kaj znajo Istrani povedati o tem čudovitem koščku naše domovine? »Uho Istre vse sliši in vse ve, greh se delati ne sme.«

Besedilo in fotografije: Nives Cvikl