Ideja za izlet: zgodovina in rekreacija - Stari grad Kamnik

Ideja za izlet: zgodovina in rekreacija - Stari grad Kamnik (foto: DDD) DDD
3. 1. 2021

Nedeljski izleti se zadnje čase dogajajo bolj ali manj v domače kraju ali vsaj v bližnji okolici. Morda si še niste dobro ogledali Kamnika in Starega gradu nad njim? Vzemite si pol ure za rekreacijo, lepe poglede in malo zgodovine.

Stari grad stoji na Krniški gori (585 m), ki se strmo dviguje nad Kamnikom. Stari grad, nekoč so ga imenovali Zgornji grad (Oberstain), je bil prvič pisno omenjen v 12. stoletju. Zapuščen je bil v 16. stoletju in je začel propadati ter je danes v ruševinah. Ob gradu je tudi restavracija in bar Grajska terasa, ki je v normalnih razmerah odprta vsak dan v tednu.

DDD

Z vrha se nam odpre fascinanten pogled na Kamniške Alpe, mesto Kamnik in Ljubljansko kotlino. Ob gradu postavljajo tudi zanimivo razgledno ploščad, ki pa zaradi birokratskih zapletov še ni odprta, a vsi vpleteni trdijo, da se bo to zgodilo kmalu.

DDD

Do vrha vodita dve lahki, urejeni in označeni poti iz centra Kamnika (parkira se pri zdravstvenemu domu), ki sta primerni tudi za družine z majhnimi otroci.

DDD

Poti sta tematski, saj sta združeni v krožno naravoslovno učno pot z dvanajstimi postojankami. Hoja v hrib traja približno pol ure, premagati pa morate približno 200 metrov nadmorske višine. Do gradu in gostišča pelje tudi asfaltirana cesta.

Preberite še: Prijeten vzpon na Sivko - tudi za otroke in manj pripravljene pohodnike ali Obolno - prijeten izlet za družine