Ideja za lahkoten izlet, ki ga zmore vsak: pohod do koče na Uskovnici

Ideja za lahkoten izlet, ki ga zmore vsak: pohod do koče na Uskovnici (foto: zasedni arhiv) zasedni arhiv
16. 10. 2022

Priporočamo vam, da proste dneve izkoristite na svežem zraku. Na poti do Uskovnice, ga boste imeli na pretek. 

Še ne veste, kam bi se danes odpravili na izlet? Imamo idejo: pojdite do koče na Uskovnici! In ja, s seboj lahko vzamete otroke in slabše pripravljene pohodnike, saj je izlet lahek in hoje ne bo preveč. 

Kljub temu da hoja ne bo ravno težka, se morate ustrezno pripraviti. Obujte pohodne čevlje, po želji vzemite palice, s seboj imejte dovolj vode in kakšen prigrizek. Koča naj bi bila sicer odprta čez celo leto, vendar prej pokličite in se pozanimajte o delovnem času. Preverite tudi vreme. 

Mi smo se odpravili kar s Pokljuke (Rudno polje), od koder boste potrebovali 50 minut, lahko pa izberete kakšno daljšo in napornejšo pot (s Srednje vasi ali Stare Fužine). Za Pokljuko se usmerite na izvoz Lesce in nadaljujte proti Bledu, tam pa vas bodo oznake usmerile na Pokljuko, do koder bo na koncu kar nekaj ovinkov. Parkirate lahko na brezplačnem makadamskem parkirišču na desni strani (preden prispete pred vojaške objekte), ali na plačljivem parkirišču po cesti naprej na levi strani. 

zasebni arhiv

Od tu nadaljujete peš. Krenite jo kar naravnost po cesti, ki vas bo peljala mimo stez za biatlon in tek na smučeh (tam se pripravlja in tekmuje tudi Jakov Fak). Potem se bo cesta spremenila v makadam in kmalu se boste sprehajali ob smrekovem gozdu. 

Naredite nekaj globokih vdihov, spočijte oči ob pogledu na gozd, bodite nekaj trenutkov čisto tiho. 

zasebni arhiv

Do koče sledite oznakam, ki vas bodo ves čas usmerjale na pravo pot. Precej hitro boste morali zaviti levo navzdol, naprej vas čaka še nekaj križišč, vendar so vsa dobro označena. 

zasebni arhiv

Med potjo boste na levi videli v kroge postavljene kamne, ki predstavljajo energetske točke. Če želite, lahko malce postojite na njih in začutite moč narave. 

Nazadnje boste prispeli do koče, kjer vas pričakajo konji, ob poti tudi krave. V koči najdete pester izbor jedi na žlico in sladic (šmoren naj bi bil fantastičen 😉). Za nazaj vas čaka nekaj poti v klanec, vendar ne bo prehudo, obljubimo! 

zasebni arhiv