Ideje za izlet v planine

Ideje za izlet v planine (foto: Janja Štrumbelj) Janja Štrumbelj
16. 10. 2016

Ko se narava barva z jesenskimi odtenki, je najlepši čas za izlet v hribe. Ponujamo vam nekaj izletov na planine z izhodiščem - Ljubelj.

Dom na Kofcah (1.488 m)

Na cesti, ki pelje proti mejnemu prehodu Ljubelj, že v Podljubelju zavijete desno, greste mimo gostilne Ankele in sledite smerokazom za Kofce oziroma Matizovec. Z avtom se peljete skozi vas in nato po gozdni makadamski cesti, ki se konča pri kmetiji Matizovec. Pot nadaljujete peš mimo kmetije po markirani cesti, ki se spremeni v pogosto precej blaten kolovoz.

Po nekajminutni hoji zapustite kolovoz in se usmerite na pešpot, ki se začne strmeje vzpenjati skozi gozd. Gozdna pot prečka večjo jaso in se pod vrhom priključi makadamski cesti, ki vodi do planinske koče. Od Matizovca do planinske koče je hoje za dobro uro. Gozdna pot je ponekod precej strma, toda popolnoma varna in jo zmorejo tudi manjši otroci. Dom na Kofcah je med junijem in septembrom odprt vsak dan, sicer pa ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Koča na Ljubelju (1369 m)

Tik pred ljubeljskim predorom avto parkirate na parkirišču ob cesti. Ob desni strani ceste je začetek pešpoti, ki se po krajšem vzponu priključi stari makadamski cesti, ta pa vodi vse do koče na prelazu. Pot je nezahtevna, primerna tudi za družine z otroki in traja približno 45 minut. Koča stoji na nekdanjem mejnem prehodu Ljubelj, ki je najstarejši cestni prelaz v Evropi. Že med potjo se odpirajo lepi razgledi na slovensko stran, s sedla pa tudi na avstrijsko stran. Koča je odprta vse leto ob sobotah, nedeljah in praznikih. Pozimi je ob ustreznih snežnih razmerah urejena sankaška proga.

Koča na planini Prevala (1.311 m)

Ob velikem makadamskem parkirišču pod hotelom Oaza miru (levo od mejnega prehoda Ljubelj) boste opazili leseno planinsko tablo z napisom planina Prevala, ki vas usmeri na Bornovo pot, najprej do vznožja melišč in nato v gozd. Slikovita razgledna pot, ki traja približno uro in pol, vodi skozi Bornov tunel (ne pozabite svetilke!), na drugi strani pa vas čaka lepo speljana, večinoma gozdna pot do planine. Izpostavljeni deli poti so dobro zavarovani z žično vrvjo.

Pastirska koča na Prevali je odprta od junija do septembra, ko na planini pasejo krave, sicer pa ob lepem vremenu ob sobotah, nedeljah in praznikih (obratovalni čas zunaj poletne sezone preverite pri oskrbnikih).

Roblekov dom na Begunjščici (1.657 m)

S Prevale nadaljujete pot po makadamski cesti v smeri Roblekovega doma, do koder je približno uro in pol hoje. Po približno 15 minutah boste na desni strani ceste opazili korito z vodo in nad njim planinske oznake za Roblekov dom (čez Rožo). Pot se vzpne skozi gozd, nato vodi čez neporaščena pobočja Begunjščice in medtem preči nekaj strmih grap – pot je varovana s klini.

Med potjo se lahko osvežite pri izviru vode, imenovanem Roža, in posedite na klopci, od koder je eden najlepših razgledov daleč naokoli. Roblekov dom je odprt od 17. junija do zadnje nedelje v septembru, sicer pa ob sobotah, nedeljah in praznikih, če je lepo vreme.

TEKST IN FOTO: Janja Štrubmelj