Kako izbirati ustrezne pohodniške čevlje?

25. 6. 2016

Čevlji zagotovo spadajo med najpomembnejše kose pohodnikove opreme, a teh nikar ne kupujte glede na zunanji videz in materiale, ker ti ne vplivajo na kakovost. Preberite nasvete.

Prihaja tisti čas v letu, ki ga številni Slovenci namenijo tudi izletom v gore. Čeprav smo narod planincev, večini bolj ustreza sredogorje kot tiste 'prave' gore. A kot za vsako pot po naravi se je treba tudi za sredogorje ustrezno opremiti.

Čevlji zagotovo spadajo med najpomembnejše kose pohodnikove opreme. Ne le, da ščitijo stopala pred številnimi zunanjimi vplivi (vročina, mraz, vlaga, ostri kamni ...), primerni in kakovostni pohodni čevlji vplivajo tudi na varnost med hojo, saj lahko preprečijo marsikateri zvin ali zdrs. Zato si za nakup ustreznih čevljev vzemite čas.

Nasvet ZPS, kako izbirati ustrezne pohodniške čevlje?

1. Ne kupujte na vrat na nos. Pohodniških čevljev ne kupujemo samo za eno sezono in tudi poceni niso. Odpravite se v več trgovin in preizkusite modele različnih proizvajalcev, saj ti po navadi uporabljajo za izdelavo čevljev različne oblike kopita. Če se sami ne morete odločiti, so vam lahko v pomoč tudi prodajalci.

2. Čevlje kupujte v popoldanskem ali večernem času. Zjutraj je stopalo nekoliko krajše in ožje, popoldne pa postane že nekoliko 'utrujeno' oz. nabreklo. Takrat je pravi čas za izbiranje pohodniških čevljev, saj je stopalo vsaj približno v podobnem stanju, kot bo med pohodom. Vzemite si čas za temeljit preizkus čevljev.

3. Izbira ustrezne velikosti. Čevlje pomerite obuti v nogavice, ki jih boste uporabljali na pohodu. Že prvi občutek mora biti udoben. Čevelj mora biti udobno širok in dovolj dolg, da imajo prsti dovolj prostora tudi pri hoji navzdol. Petni del se mora tesno oprijeti pete, sicer nas bo čevelj med hojo ožulil. Ker ima vsako stopalo svoje posebnosti, naj vas ne zavedejo ocene kolegov pohodnikov niti cena in videz.

4. Vedno že v trgovini preizkusite oba čevlja in naredite več krogov po prodajalni. Če kjerkoli na stopalu začutite še tako rahel neprijeten občutek (tiščanje, odvečen prazen prostor ...), se morate zavedati, da se bo ta občutek na dolgotrajnem planinskem pohodu samo še stopnjeval.

5. Kakovostne nogavice so skupaj s kakovostnimi čevlji ključnega pomena za varno in udobno hojo. Sodobne pohodne nogavice so prav posebej prilagojene za pohodništvo in so ojačane na kritičnih mestih, omogočajo pa tudi ustrezno odvajanje vlage. Če nogavica ne omogoča ustreznega odvajanja vlage, se ta zadržuje v čevlju, kar tudi pri najbolj zračnih povzroči neudoben občutek vlažnosti.

6. Podplat je pri pohodniških čevljih zagotovo eden od najpomembnejših delov. Lažji čevlji imajo mehkejši in lažji podplat, medtem ko mora biti podplat pri čevljih za visokogorje trši in težji. Najpomembnejša naloga podplata je nedvomno ta, da zagotavlja ustrezen oprijem s podlago, kar je ključno za zagotavljanje pohodnikove varnosti. Podplat mora zagotavljati ustrezen oprijem v suhih in mokrih razmerah, na zemlji, kamnu, koreninah in še kje.

7. Na nove čevlje se privajajte postopoma. Z novimi čevlji je priporočljivo narediti nekaj krajših 'uvajalnih' pohodov po bližnjih hribčkih.

8. Shranite račun. Skrbno shranite originalni račun za kupljene čevlje, saj lahko le z njim uveljavljate morebitno stvarno napako na izdelku. Pri pohodniški obutvi napake niso ravno redke, po izkušnjah se lahko pojavijo tudi pri najdražjih in najboljših čevljih priznanih proizvajalcev.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri