Kako se varno podati v ferate, kakšno opremo potrebujete in ali je tečaj obvezen?

Kako se varno podati v ferate, kakšno opremo potrebujete in ali je tečaj obvezen? (foto: Bluzerja - blog) Bluzerja - blog
1. 7. 2022

Feratarstvo je postalo pravi bum ne samo v Sloveniji, temveč širom sveta. Kaj dela to zvrst športa tako posebno? Zakaj izbrati ferate in ne samo gorništva kot takšnega?  Koliko znanja o plezanju in moči potrebujemo za ta šport? Takšna vprašanja se pojavljajo, ko se ljudje začnejo zanimati za feratarstvo. 

Feratarstvo se močno povezuje s turizmom. Turizem in plezanje gresta z roko v roki. Zelo znane so ferate v Dolomitih, kjer jih tržijo ne samo agencije, temveč tudi hoteli. Prve zavarovane poti so nastale že pred prvo svetovno vojno. Pri nas je bil prvi Jakob Aljaž, ki je dal z jeklenico in jeklenimi koli opremiti pot na Triglav. Če imamo radi gore in naravo, bo obisk ferat samo še popestril naš dan. Velikokrat pa se zgodi, da nimamo časa za obisk visokogorja. Obisk ferate  pričara prav to; željo po plezanju, stik z naravo ter nekaj prekrasnih razgledov.

Kaj je ferata?

Ferata je vsaka zavarovana planinska pot, ki je zavarovana z jeklenico. Mnoge poti je potrebno premagati s plezanjem in velikokrat nam je v pomoč prav jeklenica po kateri se potegnemo navzgor. Zanimanje za ferate postaja vse večje in prav zaradi tega jih nastaja vedno več in postajajo težje premagljive. Čeprav se mnogi ne strinjajo glede pravih ferat, so mnenja, da pot na Triglav, Mangart, Prisojnik in še bi lahko naštevali, ne spadajo med ferate. Je le zavarovana zelo zahtevna planinska pot. Kljub vsemu se te poti uvrščajo med ferate.

Najbolj znana je ferata na Mangart; Via della Vita, ki ima oceno D, E. Opremljena je z vsemi osnovnimi pomagali: od jeklenice, stopov, klinov in lestve. Mnogi jo opisujejo kot eno izmed najlepših. Takšnih poti je veliko, obiskane so zelo dobro, vendar boste za takšno ferato potrebovali čas. Kaj pa, če vam časa primanjkuje, pa bi vseeno šli malce v gore? Kako to storiti, znanja o feratah pa (še) nimate?

Popolnoma enostavno, bi dejali vsi tisti, ki ferate že nekaj časa obiskujejo. Res je enostavno, ko že imate znanje oziroma izkušnje. Da pridete do znanja, pa je najbolje, da greste kar po vrsti.

Bluzerja - blog

Na katere kategorije delimo ferate?

Ferate delimo na kategorije: A, B, C, D, E, F, G. Ko se odpravljamo v ferato, bodimo pozorni na zahtevnost, da ne zaidemo v ferato, ki ji nismo dorasli.

A in B kategorija sta izredno lahki ali skorajda pohodni, kjer si s pomočjo jeklenice le olajšamo pot, C in D kategoriji sta že zahtevnejši.

Pri C kategoriji se pričenjajo bolj plezalni deli, vendar so vam v pomoč skobe, stope in tudi lestev. Naleteli boste tudi na viseče mostove, ki so napeljani le z jeklenico. Večjih težav naj ne bi bilo. Moč v rokah bo počasi že potrebna.

Pri D kategoriji se težavnost poveča. Skob in stop je veliko manj. Potrebno bo že malce več moči v rokah, kjer se boste povlekli navzgor in poleg težavnega plezanja boste morali prepenjati še varovalni komplet. Za primerjavo naj omenim ferato v Mojstrani ali Hanzovo pot na Mojstrovko ali ferato Jerman.

E kategorija zahteva moč v rokah, znanje plezalnih tehnik, kar vam bo močno olajšalo plezanje. Skob, stopov v tej kategoriji ni. Je le gola stena po kateri je napeljana jeklenica in tudi edina možna oblika pomoči. Feratarji temu pravijo, da se vlečejo, ker drugače ne gre. Oznaka z E kategorijo pri nas je na Zelenici (Spodnji plot), Gonžarjevi peči in na še precej novi ferati Renke 2, ki je bila uradno odprta 1. aprila 2022.

F in G kategoriji pri nas še ne obstaja. To so zahtevnosti, ki zahtevajo popolno znanje plezanja v steni. Velik del smeri poteka previsno; znanje, moč in tehnika so nujna oprema. Najtežja ferata je Via Ferrata extraplomix, Gran Canaria v Španiji. Kategorija F in G ponujata velik del previsa.

Kategorij z E in F je v Avstriji in Italiji kar veliko. Precej blizu nas in ne potrebujemo dolgo potovati, da bi se zavarovali na tako zahtevnih feratah.

Osnovni ali začetni tečaj za ferate

Vsak začetek je pomemben, še posebno za ferate. Najprej moram omeniti, da se ne smemo bati višine. Če smo vrtoglavi, se bomo hitro znašli v težavah. Torej ta zvrst športa odpade. Ko se odločimo, da bi pričeli z plezanjem na bolj varen način, najprej poiščemo strokovno znanje. Torej se vpišemo na tečaj za ferate.

Tečaji navadno potekajo med vikendom. Najprej vas bodo seznanili s teorijo in nato še s praktičnim delom, torej obiskom ferate. Tako boste dobili občutek, kako pristopiti in preplezati ferato. Na tečaj velikokrat prihajajo tudi družine z otroki, kar je še kako pomembno, saj se morajo tudi otroci seznaniti s športom  na pravilen način. Tako bodo od samega začetka nadgrajevali svoje znanje in bodo z izkušnjami samo še bolj samozavesteni, užitek v steni pa bo tako neizmeren. Opremo za začetni tečaj si lahko tudi izposodite. Glede tega najprej pridobite informacije pri izvajalcu tečajev.

Bluzerja - blog
Tečajev za ferate je zadnje čase veliko in ne bo jih težko najti:
  • Na Gorenjskem jih organizirajo pri Kofler sport iz Mojstrane,
  • na Štajerskem Alpsko društvo Stratus iz Maribora,
  • na Primorskem pa Geko Adventures.

Na tečaju se boste naučili osnov plezanja in rokovanja s samovarovalnim kompletom, plezalnim pasom, čelado, rokavicami (sicer niso obvezne) ter dobili odgovor na vprašanje, kakšna je primerna obutev. Vse to so osnove za obisk ferate. 

Naučili se boste tudi pravilne uporabe opreme in kako jo pravilno privezovati; pri padcu na ferati bo to še kako pomembno! Poučili vas bodo o pristopu k ferati in načinu plezanja ter izbiri smeri plezanja. Ferate so sicer speljane tako, da plezate po eni smeri, po drugi, ki je navadno lažja pot, pa se vračate v dolino. Vračanje po isti poti ni dovoljeno.

Izvajalci tečajev organizirajo tudi izlete feratanja. Zelo priročno in dobrodošlo, saj vam bodo lahko pomagali kar na samem mestu. Če se odpravljamo sami, pa moramo najprej pričeti z lažjimi feratami in postopoma prehajati na zahtevnejše. Tako bomo pridobivali izkušnje.

Bluzerja - blog

Kakšno opremo potrebujete za ferate?

Prišli smo do tečaja, ker si želimo nekaj več. Naleteli smo na prvo možno težavo: organizator tečajev ne izposoja opreme in vaš obisk tečaja je tako ogrožen. Kaj storiti v takšni situaciji?

Če smo trdno odločeni, da to storimo, bomo našli rešitev. Obiščemo drugega strokovnjaka, ki prodaja varovalno opremo. Za nakup tako priporočam najbolj izkušene prodajalce, ki jih najdete v športnih trgovinah tudi pri nas. Tako boste dobili zelo dobre informacije in nasvete, kaj morate kupiti in tudi sam izbor opreme je velik.

Kaj potrebujete in kakšne so okvirne cene?
  • Samovarovalni komplet: 60 – 150 €
  • Plezalni pas: 50 – 110 €
  • Čelada: 40 – 60€
  • Priporočam tudi popkovino: 20 € + 12 € karabin
  • Rokavice (osebno priporočam, niso obvezne): 20 €
Brez samovarovalnega kompleta, pasu in čelade se ferat ne udeležujte.
Bluzerja - blog

Varovalni komplet lahko dobite tudi z elastičnim delom, kar je veliko bolj priročno. Nima vpliva na samo varnost. Pri nakupu opreme velikokrat dobimo set, kar je običajno ceneje. Komplet vsebuje plezalni pas ter varovalni komplet (120 - 140 €). Ko se pričenja sezona, bodite pozorni na akcije in popuste. 

Popkovino boste potrebovali za težje ferate ali če se hitro utrudite, saj se boste z njo pripeli na jeklenico oziroma klin in boste naredili malce pavze pred nadaljevanjem. Pri popkovini pazimo na dolžino vrvi, da ne vzamemo predolge.

Potrebovali boste še karabin. Prosite v trgovini, naj vam namestijo karabin na popkovino. Navadno to z veseljem storijo.

Kaj pa rokavice? Nekateri jih ne uporabljajo. Če jih ne, potem tvegate dvoje. Žulje in to, da je morda jeklenica nekje poškodovana in se boste nabodli na oster del. Z uporabo rokavic boste tveganje zmanjšali. Uporabljate lahko rokavice s prsti ali brez prstov.

Rokavice imamo, čelado in popkovino tudi. Potrebujemo še pas. Pas naj bo dovolj velik, saj ga lahko z zategovanjem prilagodite. Če imate malce več kilogramov, kupite pas nad 120 kg, vendar ga po mojem mnenju ne boste potrebovali, razen v primeru, da se boste v gore odpravljali s polnim nahrbtnikom in bo vaša teža presegla 90 kg z dodano težo nahrbtnika.

O čeladi pa naj vam povem lastno izkušnjo: Nekoč mi je nekdo dejal, da je tako vroče, da bo šel kar brez čelade. Nisem mu ugovarjal. Ferata v Mojstrani je ena izmed ferat, kjer pogosto naletavajo kamenčki. Pri vstopu v ferato sem ga prosil, če grem lahko pred njim. Sprva je z veseljem privolil, vendar ne za dolgo. Ko je padala zemlja in pesek na njegovo glavo me je samo vprašal, če mu želim kaj povedati. Želel sem mu samo pokazati, na kaj naj bo naslednjič pozoren. Osnovna oprema!

Brez besed lahko marsikoga naučimo osnov. Otroci so še posebno dojemljivi za vse naše poteze. Zato opozarjam, da se v prisotnosti otrok strogo držite pravil.

Kako varno v ferate?

Tako, imamo opremo in opravili smo tečaj. Po opravljenemu tečaju, kjer smo spoznali kaj in kako, preidemo na samostojno pot.

Bluzerja - blog

Za bolj varno plezanje, še posebno dokler ne boste dovolj izkušeni, je soplezalec obvezen. Tako bo lahko v primeru nezgode vsaj eden izmed vaju ukrepal naprej.

V primeru, da se odpravljate v visoke gore in na dolge ferate priporočam, da v osebno vozilo na prednje steklo napišete smer po kateri boste hodili. Velikokrat se je že zgodilo, da so našli planince zgolj zaradi teh informacij. Čeprav se vam bo zdelo staromodno in nesmiselno, to storite zaradi tistih, ki vas bodo iskali v primeru nesreče.

Vedno najprej preverite zahtevnost in dolžino poti. Tudi sama dolžina nas močno utrudi in lahko zaidemo v težave. Če se odpravljamo na ferato v visokogorje, ne pozabimo na meh s tekočino. Tako nam bo močno olajšano pitje med plezanjem, kar bo prišlo v poštev v vročih poletnih dnevih.

Kaj pa otroci?

Naj bo feratarstvo šport ali hobi v katerem boste resnično uživali. Otrok bo pridobival na samozavesti, vi pa se boste sprostili po napornem dnevu. Poleti, ko so dnevi dolgi, se na ferato z otroki lahko odpravite tudi po službi. Tako boste izkoristili prijetno s koristnim.

Otroke bomo sicer peljali po lahkih poteh, ne po plezalnih. Otroško opremo morate kupiti prav tako kot zase. Nekateri so me spraševali, če naj kupijo raje rabljeno, saj otroci hitro prerastejo. Moj odgovor je vedno enak in vedno tudi bo: to je oprema, ki je ne posojam in ne kupujem rabljene. Če kupite novo in jo uporabljate sami, točno veste, kaj je z njo narobe. Torej boste vedno plezali varno.

V primeru, da se boste odločili za nakup rabljene opreme, ne boste prepričani, če oprema deluje 100 %. Kaj boste torej storili za svojega otroka in zase? 

Ferat v Sloveniji je vedno več. V tujini jih je neizmerno veliko in nekatere izredno zahtevne. Naslednjič bomo govorili o feratah pri nas. Tiste za družine in začetnike in tiste, ki jih ne smete zamuditi.

Avtor besedila: Igor Sekne

Blog - https://bluzerja.org/

Facebook - https://www.facebook.com/bluzerja.org

Igor Sekne