Kako visok je Triglav?

Kako visok je Triglav? (foto: Profimedia) Profimedia
24. 11. 2016

Na prvo žogo bi rekli, da je to vprašanje na katerega odgovor poznamo prav vsi. Triglav je visok 2864 metrov. Vendar je določitev nadmorske višine Triglava (in katerekoli druge točke v Sloveniji) v resnici veliko bolj zapletena, obrazloži magister inženir geologije Bojan Ambrožič. 

Triglav ima nadmorsko višino 2864 m. Vendar vsi vemo, da zaradi vpliva Lune in Sonca dvakrat dnevno prihaja do pojava plimovanja morja (bibavice). Pri nas v Tržaškem zalivu znaša povprečna višina plime le okoli 60 cm, medtem ko npr. v zalivu Fundy v Kanadi lahko nanese celo 11 metrov. Torej od kod se potem meri nadmorska višina?

Najprej – v bližini obale morja je precej enostavno izmeriti nadmorsko višino. Pojavlja pa se vprašanje, kako izmeriti nadmorsko višino nekaj 100 km v notranjosti? In taka točka je tudi naš ljubi Triglav. Kako torej izmeriti višino Triglava?

Včasih so v našem prostoru za izhodiščno točko uporabljali srednjo višino morske gladine v Trstu, ki je bila določena že leta 1857. Povprečno pa se zaradi globalnega segrevanja višina morja dvigne za dva milimetra letno.  Zato višina te izhodiščne točke danes odstopa že kar za okoli 17 cm. Zato so prav pred kratkim izhodiščno točko prenesli k nam v Koper. Nadmorsko višino točk v notranjosti celine pa so določali s postopkom imenovanim niveliranje. Poenostavljeno povedano gre zato, da se iz ene izhodiščne točke posname drugo izhodiščno točko. Težava te metode je, da se sčasoma napake seštevajo.

Zato se danes običajno nadmorsko višino ne meri več direktno od gladine morja, ampak kot višina nad referenčnim geoidom. Geoid pa je zelo poenostavljeno povedano geometrijsko telo, ki bi ga zavzelo morje, če bi le to zalilo tudi območja, kjer je danes kopno. S tem rešimo omenjen problem izhodiščnih točk oz. ničte višine na kopnem. Spet bi si morda kdo mislili, da je oblika geoida čisto trivialna, saj je Zemlja okrogla. Pa ni!

Triglav je visok 2863,56 m?

Sedaj pa pridemo do novice, ki je nekatere tako razburila, da so geodeti “nenadoma” znižali višino Triglava iz 2863,99 m na 2863,56 m. Razlog za to znižanje najverjetneje niso tektonski premiki, niti ne erozija, ampak drugačen način merjenja višine oz. uporaba druge izhodiščne točke. Prav tako so geodeti že pred časom izmerili, da se Slovenija vsako leto premakne za en centimeter v smeri približno proti severovzhodu. Zato je za pričakovati, da se naše gore še vedno višajo. Zato pozdravljam take meritve, ki nam bodo dale bolj zanesljive podatke, kaj se v resnici dogaja z našim prostorom.

Zakaj pa imajo take meritve višine smisel? Za goro je v praksi načeloma “vseeno”, kako je visoka. Ni pa vseeno, na kakšni višini je na primer protipoplavni jez. Če je ta jez 30 cm nižje, ko smo mislili doslej, potem ga voda lahko prelije.

Dobro. Triglav smo rešili. Kaj pa svet? Koliko je potem visok Everest? Je Everest sploh najvišja gora na Zemlji? Odvisno od definicije. Everest je gora z najvišjo nadmorsko višino – 8848 m. Na podoben način kot morje sledi obliki Zemljinega gravitacijskega polja, temu sledi tudi atmosfera. Zato je res na Everestu najredkejši zrak na Zemlji. Zaradi neokrogle (sferoidalne) oblike Zemlje pa vrh Everesta ni najbolj oddaljena točka od središča Zemlje. Po tej definiciji bi bila najvišja gora na Zemlji – 6263 m visok vulkan Chimborazo v Ekvadorju. Chimborazo je od Zemljinega središča oddaljen 6384,4 km ali kar 2163 metrov več kot Everest! Povedano drugače, če se na vrhu Everestu lahko pohvalite, da dihate najbolj redek zrak, ste na vrhu Chimboraza najlažji, če se postavite na tehtnico. Zemlja pa ima še tretjo najvišjo goro na svetu – vulkan Mauna Kea na Havajih. Le ta dosega zgolj skromno nadmorsko višino 4207 m. Vendar gre za vulkan, ki je dobesedno zrasel iz oceanskega dna. Zato je v resnici Mauna Kea (merjeno od vznožja) visoka kar 10200 m.