Kam na izlet z vašimi malčki: po gozdni poti mimo škratov, do slapu Orglice

sprehod-Orglice (foto: Profimedia) Profimedia
17. 11. 2022

Topli jesenski dnevi kar vabijo na izlet. Še posebej med vikendom. Se mogoče sprašujete, kam tokrat na družinski izlet? Mi vemo - do slapa Orglice!

Očarani boste nad naravo

Kamniška Bela je prelep potok, ki se preliva v Kamniško Bistrico. Na tem mestu se je izoblikoval čudovit slap Orglice, ki je zaradi enostavnega dostopa in prelepe narave izjemno privlačna pohodniška točka, ki jo rade obiskujejo tudi družine z majhnimi otroci. 

Na poti do slapa Bela vas spremljajo škratki in gobice

Od parkirišča do slapu se lahko sprehodite po markirani gozdni poti. V manj kot eni uri boste prišli na konec poti, kjer si na drugi strani Kamniške Bele lahko ogledate tudi partizansko bolnico in tako izkoristite prijetno s koristnim. Tu lahko obiščete tudi grob padlega Ameriškega vojnega pilota in manjši slap Bela, ob poti pa vas spremljajo palčki in gobice, ki vašim otrokom pomagajo, da lažje pridejo na cilj.

Legenda o pilotu Ottu Hinndsu

Ameriški poročnik in pilot Otto Hinnds je bil pilot bombnika BOEING FORTRESS B-17, znanega tudi kot leteča trdnajav, saj je bilo v njem lahko do deset članov posadke. Med preletavanjem je strmoglavil na Malo Planino. Bil je hospitaliziran v tamkajšnji bolnici Bela, vendar žal ni preživel.

Izlet, ki ga boste z veseljem obeležili

Mesto nekdanje bolnice je lično in prijetno urejeno, tu pa boste našli tudi skrinjico s knjižico, kamor lahko z vašimi malčki zabeležite, da ste obiskali ta kraj. Kako lep spomin bo na ta dan, ko se boste čez čas z njimi ponovno vrnili na spet nazaj!

Nenavadna oblika slapu

Pot lahko nadaljujete do slapa Orglice ali Orličje, kot mu tudi pravijo domačini. Še posebej privlačen je v jesensko - zimskih mesecih, ko ledeni mraz zamrzne slap, ki dobi obliko orglic. Slap Orglice bo s svojo spokojnostjo, tišino in lepoto z lahkoto postal ena vaših najbolj priljubljenih izletniških destinacij.