Kanin: Razgledi od Alp do morja

Kanin: Razgledi od Alp do morja (foto: Ana Vehovar) Ana Vehovar
10. 6. 2020

Ko se boste na lep dan želeli podati nekam, kjer boste imeli najlepši razgled daleč naokoli, se lahko odločite za Kanin! 

Z najdaljšo slovensko žičnico se povzpnete do našega edinega visokogorskega smučišča na višini 2200 metrov. A tokrat ne zato, da bi smučali, pač pa, da bi ga občudovali v njegovi poletni različici. 

Tudi na lepe poletne dni se lahko povzpnete na Kanin, ki nudi številne možnosti za pohodništvo (za kolesarje pa tudi spuste z gorskimi kolesi). 

Vzpon z gondolo iz Bovca traja približno 35 minut. Na vrhu pa se vam odpre pogled na Alpe, Dolomite, Avstrijo, Italijo in Hrvaško... 

VIA FERRATA
Na Kaninu boste našli prvo družinsko zavarovano pot v Sloveniji - težavnosti A, ki poteka preko strme stene na Prestreljeniku od Sedla vse do Prestreljeniškega okna v dolžini 750 metrov. Vstopno mesto je tik nad Sedlom na 2283 metrih nadmorske višine in se dvigne do 2391 metrov. 

Od zgornje postaje pa se je mogoče podati na najrazličnejše ture:

  • Prestreljeniško okno (po ferati ali po pohodniški poti). 

Razgled skozi okno na italijansko stran. 

  • Konjiško sedlo
  • Prek Sedla in Prevale na italijansko stran
  • Do planinske koče, ki nosi ime po borcu Ferdu Kravanji - Petru Skalarju. Poleg koče se nahaja tudi bivak. Od restavracije Prestreljenik je dobre pol ure hoda (po skalnatem terenu). Koča je postavljena na višini 2260 metrov, ponuja pa prekrasen razgled po Julijcih in vse tja do Tržaškega zaliva. (Koča trenutno ni odprta).
  • Tisti bolj izkušeni radi obiščejo tudi Visoki Kanin, vendar je vzpon zahteven in poteka po varovani poti. 

Čudoviti Kaninski podi so svetovno znani po svojem globokem podzemnem svetu. Jama Čehi 2 je z globino 1533 m po globini 11. jama na svetu. 

Kaninski podi so visokogorska ledeniška in kraška uravnava, zato le pazljivo, saj skrivajo številna brezna in jame. 

Mi smo se od zgornje postaje podali preko ferate do Prestreljniškega okna, nato pa od tam nadaljevali po markirani poti do koče Petra Skalarja in se vrnili po krajši poti nazaj do zgornje postaje. Celotna tura je bila dolga 5 km. 

Pred obiskom Kanina se pozanimajte o vremenski napovedi, razmerah in se seznanite s težavnostjo ture, ki jo želite opraviti. 

Gondola ta vikend obratuje od petka, 12.06.2020 do nedelje, 14.06.2020!

Več Informacije glede obratovanja žičnice na: kanin.si

Poglejte si še: