Krpljanje: 5 razlogov, zakaj si obuti krplje

Krpljanje: 5 razlogov, zakaj si obuti krplje (foto: profimedia) profimedia
17. 12. 2018

Krpljanje je odlična zimska aktivnost, ki krepi telo in duha. 

Krpljanje je ena najstarejših oblik zimskega "transporta". Arheologi sklepajo, da so ljudje krpljali že vsaj pred 6.000 leti v centralni Aziji. Krplje so nekakšni loparji, ki si jih pritrdimo na pohodne čevlje in se z njimi prebijamo po zasneženem površju, saj se nam ne ugreza pregloboko. 

Prikrpljajte do najbolj čarobnih kotičkov

Krpljate lahko v svojo okolici, ko je preveč snega, da bi hodili, z njimi lahko dosežete nedotaknjen pršič in skrite kotičke. Niste prepričani, ali bi poskusili? Poglejte si nekaj razlogov, zakaj bi morali poskusiti krpljanje.

1. Je zabavno, varno in preprosto 

Krpljanje je varno, če seveda izbirate varne terene! Je preprosto in primerno za mlajše in starejše, saj je to nezadanje hoja z malo večjimi podplati. Preprosto si jih lahko nadanete na nahrbtnik in jih uporabite, ko prispete do visokega snega, kjer ne morete več hoditi. 

2. Je odličen način, da ostanete aktivni tudi v najbolj zimskih razmerah

V zimskih razmerah, ko je ogromno snega ne morete teči ali se sprehajati... Lahko pa krpljate! Krpljanje je odličen trening za moč in vzdržljivost. Med enournim krpljanjem naj bi pokurili med 420-1000 kalorij (odvisno od terena, teže in hitrosti). Je odlična zimska aktivnost in veliko bolj zabavna kot trening za štirimi stenami. Ko se boste sprehajali po snežni odeji in občudovali zasneženo naravo, boste pozabili, da delajo vse mišice vašega telesa. Naredili boste nekaj za telo in duha! 

3. Morda najbolj ugoden zimski šport

Krplje so, v primerjavi s smučmi ali drugimi zimskimi rekviziti, zagotovo med najbolj ugodnimi pripomočki. Sicer pa si jih lahko za nekaj eurov sposodite v različnih športnih trgovinah. Potrebujete še pohodne palice, pohodne čevlje in gamaše. Ne marate smučanja ali bordanja? Morda celo ne marate zime? Poskusite krpljati in morda zima postane vaš najljubši letni čas. 

4. Povežete se z naravo, prispete v skrite zimske kotičke in odkrivate prostore, kamor nihče ne more

Nikoli ne boste obžalovali dneva preživetega v idilični zimski naravi. Nikoli.

5. Je zabavna aktivnost za skupino prijateljev ali družino

Ne veste, kaj zabavnega početi s prijatelji ali družino med vikendom? Potem bo krpljanje poskrbelo za nepozabno doživetje. Si želite preživeti nekaj časa sami s seboj? Krpljanje je lahko tudi meditativna praksa v naravi, če jo izvajamo sami. Lahko se odpravite na sprehod v bližnji gozd, kjer je tišina, in imeli boste na voljo ves čas ter prostor, da razmišljate le o sebi. To je čas za vas.

vir: redbull.com