Na noge! Zimski humanitarni pohod od Kamnice do Urbana

Na noge! Zimski humanitarni pohod od Kamnice do Urbana (foto: Profimedia) Profimedia
5. 2. 2019

Pridružite se projektu 'NA NOGE! Za boljše življenje'. V nedeljo, 17. februarja, se odpravljamo na zimski pohod za 20-mesečnega Vida.

Na noge! je pohodniški projekt, ki želi v rekreaciji združiti vse slovenske generacije, vsaj trikrat letno na noge spraviti množico ljudi – od najmlajših, družin vse do tistih v zrelih letih, a po srcu mladih – , hkrati pa s svojo udeležbo na prireditvi pomagate družinam v stiski.

V letih 2012-2018 so tako udeležnci pohodov zbrali že 30.000 eur finaničnih sredstev za družine v stiski. V letu 2019 se jim lahko pridružite tudi vi.

Pohod za 20-mesečnega Vida iz Maribora

Vid je 20 mesecev star fantek iz Maribora, ki ima precej težav v razvoju.

Pri porodu je prišlo do zapletov in hudega pomanjkanja kisika, s tem pa do poškodbe v možganih. Po porodu so ga oživljali, nato pa je 72 ur preživel v ohlajani posteljici (vzdrževanje temperature na 33 °C z namenom preprečevanja dodatnih poškodb v možganih).

Prišlo je tudi do multiorganske odpovedi. Na srečo so zdravniki z zdravili uspeli preprečiti poškodbe in posledično slabše delovanje notranjih organov. Prvih sedem tednov je preživel na Pediatrični kliniki UKC Maribor, na Enoti za intenzivno nego in terapijo. Prve napovedi zdravnikov niso bile spodbudne, a starši so verjeli vanj.

Vid ne hodi, ne sedi samostojno, niti se ne plazi. Tudi govori še ne in samostojno ne je, ampak je hranjen s pomočjo gastrostome (s cevko, speljano direktno v želodček). Pred dopolnjenimi tremi meseci je začel obiskovati nevrofizioterapijo v ZD Maribor. Sledile so rehabilitacije v URI Soča in v Stari Gori pri Novi Gorici. Različne oblike terapij in pristopi Vidu odgovarjajo.

Obetajo se še obiski specialistov v tujini, saj so lansko jesen Vidu diagnosticirali cerebralno paralizo in le z intenzivnimi terapijami mu lahko lajšajo življenje ter dosežejo večji napredek na poti k samostojnosti.

Terapije in pripomočki, ki jih Vid potrebuje, so v veliki meri finančno breme družinskega proračuna. ZZZS krije 2 terapiji v ZD, dodatne plačujejo sami. Zaposlen je le oče, mama je na porodniškem dopustu, vendar je služba ne čaka.

Za kritje dodatnih terapij, pripomočkov in preglede v tujini bo Vidova družina zelo vesela zbranih prispevkov na zimskem pohodu na Urban.

Se vas je zgodba dotaknila? Ali lahko skupaj naredimo nekaj za boljše življenje sočloveka?

Zato: NA NOGE!

Na zimski pohod od Kamnice do Urbana

Vabljeni v nedeljo, 17. februarja 2019.

Trasa: Kamnica – Panorama - Medič – Šober - Urban

Program prireditve:

  • 8.30 – 10.00: štart pohoda pod cerkvijo v Kamnici
  • 8.30 – 12.30: čas za uspešno opravljen trim (žigi treh kontrolnih točk)
  • 12.30: razglasitev posebnih kategorij in podelitev nagrad z žrebanjem na vrhu
    Urbana

Vse informacije in predprijave: www.nanoge.si

Startnine ni.

Prijave bodo možne tudi na samem štartu na dan prireditve.

Humanitarni prispevek: vsaj 1 eur po osebi (lahko tudi več, vsak po svojih zmožnostih) Humanitarni prispevek oddate na štartu prireditve sodelavcem Karitasa.

Nagradno žrebanje

Vsi udeleženci, ki se predprijavijo preko spletne strani, prispevajo  v humanitarni sklad in uspešno opravijo trim, sodelujejo v nagradnem žrebanju za nagrade pokroviteljev na cilju prireditve.

Glavna nagrada: paket za dve osebi v Hotelu Mangart v Bovcu in druge lepe nagrade.

Posebne nagrade bodo prejeli tudi:

  • zakonski par z najdaljšim zakonskim stažem
  • najmlajša 4-članska družina

Še eno presenečenje: Pekarna Strnad bo tudi tokrat na štartu donirala 300 krofov, za prvih 300 udeležencev, ki bodo za družino v stiski prispevali vsaj 2 eur po osebi.

Možnost donacije tudi, če ne pridete na pohod

Za vse, ki morda ne boste uspeli priti na pohod in bi radi kljub temu prispevali za družino v hudi stiski, lahko to naredite na TRR Škofijske Karitas Maribor. (TRR: SI56 0417 3000 1196 398, Referenca (sklic): SI00 293001, Namen nakazila: NA NOGE
Koda namena: CHAR)