Naj planinska pot 2020 v varnejši podobi

Naj planinska pot 2020 v varnejši podobi (foto: zavarovalnica Triglav (promocijsko gradivo)) zavarovalnica Triglav (promocijsko gradivo)
11. 8. 2020

Markacisti so obnovili eno najlepših in najzahtevnejših visokogorskih poti v Sloveniji.

V novi in varnejši podobi je vrhunec sezone v visokogorju dočakala ena najlepših, a tudi najzahtevnejših planinskih poti – Bambergova pot na Triglav z Luknje čez Plemenice. Nujno potrebno obnovo so opravili markacisti tehnične ekipe Planinske zveze Slovenije (PZS) in Planinskega društva Ptuj (PD Ptuj).

Omenjena pot je letos zmagala na izboru Naj planinska pot 2020, s katerim organizatorji akcije Očistimo naše gore podpirajo delo markacistov za varnejše poti. Sredstva za njeno obnovo je prispevala Zavarovalnica Triglav.

Nazadnje pot obnovljena pred 25 leti

Bambergova pot na Triglav z Luknje čez Plemenice je zadnjo temeljito obnovo doživela pred 25 leti. Zato je ekipa markacistov, ki je poskrbela za letošnjo obnavljanje, opravila zares zahtevno delo. Na več kot treh četrtinah poti so zamenjali ali prenapeli jeklenice, porezali rušje ob poti, očistili traso zapadlega kamenja, odstranili skale, ki so zapirale pot zaradi podora naravne police, in na novo namestili 44 različnih vrst klinov.

zavarovalnica Triglav (promocijsko gradivo)

Kot je povedal Jože Rovan, predsednik PZS in vodja tehnične ekipe markacistov, jim pri obnovi vreme ni stalo ob strani: "Pot čez Plamenice je varovana le na najtežjih delih. Tudi nezavarovani deli so ponekod tako zahtevni, da smo za markaciste, ki so prenašali težke tovore, pot začasno zavarovali s plezalnimi vrvmi. 

Letos nam jo je zagodlo tudi vreme. Vstajali smo ob 5. uri in delali do trenutka, ko smo zaradi bližajočih se neviht ocenili, da bi bilo nadaljevati z delom prenevarno. Na sestopu nas je potem po navadi seveda namočil dež."

Na pot le izkušeni pohodniki

Pot, s katere se odpirajo čudoviti razgledi na Triglavovo severno steno in dolino Trente, največ pohodnikov obišče v visoki planinski sezoni julija in avgusta. Izbirajo jo izkušeni pohodniki, ki so fizično in psihično dobro pripravljeni na njene izzive.

zavarovalnica Triglav (promocijsko gradivo)

Vsem, ki se želijo na Naj planinsko pot 2020 podati še letos, pa v PZS svetujejo, da se doma najprej dobro prepričajo, ali jo zmorejo opraviti in se nanjo ustrezno pripravijo. Poleg načrtovanja poti in ustrezne opreme naj ne pozabijo preveriti še vremenske napovedi:

"Če razmišljate o tem, da bi se podali po Naj planinski poti 2020, svoje sposobnosti najprej preizkusite in dobro izpilite na zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poteh, ki ne predstavljajo tako velikega izziva. Pripravite se že doma, pri čemer v nahrbtnik vključite vse potrebno za tak pohod. Pas in samovarovalni komplet ter čelada na glavi so bistveni, da poskrbite za svojo varnost. Zaupajte svojemu občutku. Če dvomite, da boste zmogli naprej, se raje obrnite," še svetuje Jože Rovan, predsednik PZS in vodja tehnične ekipe markacistov.