Najboljši nasveti za začetniške pohodnike (+ ideje za izlete)

Najboljši nasveti za začetniške pohodnike (+ ideje za izlete) (foto: Profimedia) Profimedia
30. 6. 2019

Ste pripravljeni na raziskovanje čudovitih kotičkov in na pogled na svet z višje perspektive? Pa na pokanje vej pod nogami, sončne žarke in svež zrak?

Začnite z malim.

Začnite z nekaj kilometri, nato pa postopoma podaljšujte hojo. Pomembno je tudi, da začnete vaditi s kakšnim bremenom. Ljudje težo nahrbtnika pogosto podcenjujejo, dokler z njim ne prehodijo kakšnih 16 km ali več.

Bodite pripravljeni na najhujše.

Upajmo, da vam ne bo treba poseči po kompletu za prvo pomoč oz. iskati nujne pomoči, pripravljenost pa vam vseeno ne bo škodila.

S seboj vzemite dodatno količino vode, prigrizkov, kremo za zaščito, sprej proti žuželkam in vsaj manjši komplet prve pomoči, tudi če se odpravljate na krajšo hojo.

Precenite čas hoje.

Hoja je lahko počasnejši proces, kot bi si novinci lahko mislili. Na splošno (če upoštevamo, da je čas odvisen od fizične pripravljenosti in nadmorske višine) lahko pričakujete, da boste v eni uri prehodili okoli 3 km. Nato pa ob vsakih 300 m pridobljene nadmorske višine prištejte še dodatno uro.

Ne pozabite na svoj okoliš.

Ni vam treba bivati na goratem območju, da bi lahko uživali v hoji. Tudi mesta, okraji in posamezne države imajo parke ali naravne površine, kjer lahko začnete hoditi.

Uporabite sistem tovarištva. Dvojni možgani so boljši kot eni sami. Zato se povežite s prijateljem in pojdite na hojo z nekom, ki dobro pozna pot in območje. Pomembno je tudi, da nekoga obvestite, kam greste in kdaj naj bi se vrnili domov.

Preverite: Najlepše pohodniške trase v Sloveniji in po svetu

In še nekaj idej za izlet:

Za vse pustolovske navdušence pa: Nepozabne počitnice v hotelu med drevesi

Značke: pohod pohodnik