Najlepše pohodniške trase v Sloveniji in po svetu

Najlepše pohodniške trase v Sloveniji in po svetu (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 5. 2017

Ko vam Šmarna gora, in sicer nekoliko bolj zahtevni, a še vedno prijetno dostopni Žmitkov špic ne bosta več noben izziv, se odpravite po teh poteh.

Ko vam bo redno sprehajanje zlezlo pod kožo in boste s strumnimi koraki že skorajda popolnoma nadomestili uporabo prevoznih sredstev, vas bo zasrbelo, da bi morda poskusili še kaj več. Šmarna gora, in sicer nekoliko bolj zahtevni, a še vedno prijetno dostopni Žmitkov špic vam ne bosta več noben izziv. Takrat svojo novo pohodniško strast ponesite na tiste najbolj opevane, najbolj hvaljene in najlepše trase – doma in po svetu. Morda pa si celo omislite pohodniške počitnice, zato si le nabavite ustrezno obutev, kakšne fine palice in se podajte na poti, ki vas bodo popeljale stran od skrbi, depresije in migren.

Slovenska transverzala

Začnite doma. Slovenska planinska pot, kot so jo leta 1958 zapisali v prvem uradnem Vodniku po Slovenski planinski transverzali, je namreč ena najlepših v Evropi, če ne kar v svetu, in premnoge publikacije, ki radostno sestavljajo tovrstne pohodne poti v te in one sezame, naše Transverzale skorajda nikoli ne izpustijo.

A to še zdaleč ni majhen zalogaj, zato ga raje vzemite kot seznam markiranih poti, kjer vedno lahko najdete eno ali dve zanimivi destinaciji.

Ta planinska pot vključuje 58 koč in 75 kontrolnih točk (in celo dva muzeja, enega v Mojstrani in drugega na lokaciji Bolnice Franje), v celoti pa ponuja kar 45,2 km vzponov in 45,5 km spustov. Na voljo je knjižica, v kateri zbirate žige z lokacij, ki ste jih že obiskali, če vam uspe odžigosati vse, pa boste v tistih 0,5 odstotka Slovencev, ki jim je v vseh teh letih to celo uspelo.

Triglavska Bistrica

Prek španske Katalonije

Pot, ki se začne v katalonskem vulkanskem parku Garrotxa, kjer se nad goste borovce dviguje 40 mirno spečih vulkanskih stožcev, vas potem vodi do mesta Banyoles in bližnjega jezera, naprej do zgodovinskega mesta Girona in vse do Costa Brave.

Gre za izjemno pohodniško pot, za katero si morate vzeti kakšen teden časa, a na eni poti doživite pisano zbirko naravnih okolij. Od vulkanskih ostankov in borovcev, prek brsteče jezerske nižine, vse do zapuščenih plaž s skritimi zalivi. Za ljubitelje hoje je ta pot odličen izbor za aktivne počitnice, brez težjih vzponov in obogatena s fenomenalno hrano.

Zgodovinska Bavarske

Nemci radi hodijo, zato je tam kultura pohodništva močno razvita. Temu primerno imajo tudi nemalo poti, ki privabljajo ljubitelje intenzivnejših sprehodov in ena teh je tudi pot ob bavarski meji v osrčju Nemčije.

Kar nekoliko fantazijska atmosfera te poti pohodnika popelje skozi antične gozdove in nedotaknjena planšarska območja, skozi čudovite, brsteče vinograde vse do srednjeveških mest, ki so stotine let pozneje optimizirale ambient, a ohranile pridih časa, ki ga več ni. Rotherburg objema antično mestno zidovje, Nordlingen, skoraj popolnoma okroglo mesto, dobrodošlico oznani z impresivnimi mestnimi vrati, Dinkelsbuhl pa se hvalisa z bogato založenimi pivskimi kletmi.

Švicarski vršaci Valaisa

Pogleda na monumentalni Matterhorn ne pozabi nihče. Zasneženi gorati štrcelj se ponosno dviguje nad eno najbolj fascinantnih švicarskih pohodnih poti čez valovito pokrajino Valais.

Matterhorn

Pot, ki se vije mimo vinogradov, pod zasneženimi gorami, prek ledenika Kanderfirn, prelaza Gemmi (vmes se del poti opravi kar z zabavno vožnjo z gondolo) vse do mesta Lukerbad, kjer se lahko po napornem pohodniškem dnevu sprostite v pomirjujočih spa in wellness centrih, potem pa vas pot popelje še celo v znameniti hotel Schwarzhorn. Zaključek poti v Zermattu pa seveda vključuje nujni razgled na en in edini Matterhorn.

Balkanska Pot miru

Po koncu vojne na Kosovu leta 1999 se je ustanovila pohodna Pot miru, kot simbol sprave med nekdanjimi jugoslovanskimi državami tega kotička. Pot miru je ena najmlajših pohodnih poti v Evropi in pohodnika namenoma pošilja iz ene v drugo državo. Prečkamo meje in smo tako en dan v Albaniji, naslednji dan v Črni gori, pa potem v Kosovu.

Pot pričnemo v mest Peć, ob vznožju kosovskih gora, s takojšnjim vzponom na veličastni prelaz Jelenak, kjer vstopimo v Črno goro. Zaključek Poti miru je v obmorskem črnogorskem mestu Kotor.

Jelenak, prehod Kosovo Črna gora

Ekskurzija po fjordih

Če vam poleti vročina povzroča več preglavic kot užitkov, vam bo pohodna pot po norveških fjordih in ledenikih pisana na kožo. Kljub dejstvu, da je Skandinavija nesramno draga za počitnikovanje (tako zelo, da Skandinavci čez poletje bežijo na počitnice v tujino samo zato, da privarčujejo), je pohodniško dopustovanje na Norveškem lahko izredno poceni.

Pot, ki se začne v mestu Geilo, vključuje predele, kjer si noge spočijete na gondolah in vlakih, že zato, da se ognete tistim res najbolj zahtevnim predelom, konča pa v mestu Flam, koder potem lahko v miru sporočite vsem prijateljem na Facebooku, da ste sredi poletnih dni našli led in sneg.

Preberite še 5 dobrih razlogov, zakaj izbrati hojo

In preverite: Ideje za izlete nedaleč od doma

Članek je bil povzet iz revije Aktivni.