Ne hodite v hribe, ker se prehitro zadihate? Tako lahko odpravite težave z dihanjem

Ne hodite v hribe, ker se prehitro zadihate? Tako lahko odpravite težave z dihanjem (foto: Profimedia) Profimedia
6. 1. 2023

Radi imate pohodništvo in še bolj razgled z vrha hriba, vendar vas vse skupaj odvrne, ko že po nekaj minutah začnete sopihati? Ste vedeli, da to lahko "odpravite" oziroma zakasnite? 

Mnogi se otepajo pohodništva, ker so takoj zadihani pri hoji v hrib. A če ste pripravljeni okrepiti telo in se malce potruditi, lahko letos osvojite kar nekaj hribov. Nase boste izjemno ponosni. 

Želimo vam, da bi v tem letu osvojili veliko hribov in videli te čudovite razglede, ki jih slika ne more nadomestiti. Zato vas bomo opremili z napotki, kako okrepiti telo, da boste lahkotneje hodili v hribe in vzljubili pohodništvo. Prvi korak? Začnite. Nekje morate začeti, zato izberite prvi hrib že kar danes in določite dan, ko ga boste osvojili. Lahko je nizek in lahko je pot položna - to ni pomembno. Le začnite!

Najprej pojasnimo razliko:
  • Kapaciteta pljuč je podatek o tem, koliko kisika lahko telo uporabi. 
  • Funkcioniranje pljuč pa pomeni, koliko zraka naenkrat lahko sprejme telo in kako dobro pljuča delujejo. 

Sedaj pa poglejmo, kako lahko odpravite sopihanje:

Okrepite mišice in delajte na vzdržljivosti

Dobro bi bilo, da bi trikrat tedensko izvajali kardio in vadbo za moč. Ko boste vzdržljivejši, se bo kapaciteta pljuč povečala in opazili boste, da lahko v hrib hodite precej več časa, preden postanete zadihani. Bodite pozorni, da med vajami pravilno dihate. Za začetek bi bilo dobro, da si omislite osebnega trenerja. 

Torej ne izpuščajte vadbe moči, ki ste se ji do sedaj radi izognili, saj vas bo pripeljala do tistega razgleda. 

Vzemite si čas za dihalne vaje

Dihalne vaje vam ne bodo pomagale le pri premagovanju hribov, pač pa vas bodo tudi umirile in pregnale stres. Zanje si vzemite čas tudi ob dnevih, ko boste čutili, da nimate vsega pod nadzorom in boste izredno pod stresom. 

Preprosta dihalna vaja: Udobno se namestite in zaprite oči. Počasi vdihnite in štejte do pet. Tri sekunde zadržujte sapo, potem izdihnite tako, da iz telesa spravite ves zrak (stisnite trebuh k hrbtenici, da resnično izdihnete cel zrak). 

Sekunde prilagodite svojim trenutnim zmožnostim in jih postopno povečujte. 

Ne pozabite na raztezanje

Z raztezanjem boste sprostili napetost v ramenih, prsih, v trebušnih mišicah ... Pri tem je odlična vadba joga, saj vključuje tako raztezanje kot dihanje. Če ste jo preizkusili in odkrili, da ni ravno za vas, bo dovolj že, če si pogosteje vzamete čas za raztezne vaje. S tem boste sprostili mišice in na daljši rok povečali kapaciteto pljuč.

Poleg tega raztezanje dene odlično, posebno ko več ur delate ali ste pod stresom. Takrat: sprostite čeljust, ki jo nevede napenjate, zmasirajte si vrat, popravite držo in raztezajte spodnji del hrbta. 

Večkrat hodite v hrib

Samo z vadbo ne boste dosegli tega, kar želite. Večkrat se boste morali povzpeti na hrib in biti pri tem vztrajni. Posebno na začetku vam med potjo verjetno ne bo prijetno, sčasoma pa bo vzpon postajal lažji. Ko boste postajali boljši, izberite daljše ali težje vzpone, vendar stopnjujte postopoma. Osredotočite se na dihanje - kot ste vadili. 

Zato upoštevajte prvi nasvet: še danes izberite kakšen nižji hrib in ga osvojite!