Obvezna oprema za pohodništvo – ste dobro pripravljeni?

Obvezna oprema za pohodništvo – ste dobro pripravljeni? (foto: Pixabay) Pixabay
26. 4. 2019 Promocijsko sporočilo

Ko se odpravljamo v hribe, našo opremljenost in vsebino nahrbtnika določa veliko spremenljivk: izkušenost, pripravljenost, zahtevnost in dolžina ture, letni čas, pričakovane temperature in dnevna vremenska napoved.

Na vsako od teh spremenljivk vplivajo številni dejavniki in če tokrat pustimo ob strani izkušnje in psihofizično kondicijo, nam še vedno ostane zajeten seznam oblačil, obutve in opreme, o kateri je pred vsako turo treba temeljito razmisliti.

Obutev

Obstaja več vrst in tipov pohodniške obutve, a v grobem ločimo tri: najpreprostejša je obutev za lažje terene, ki zaradi načina izdelave in uporabe sodobnih materialov na videz deluje skoraj kot tekaška, najbolj kompleksna – in tudi najtežja za nošnjo – pa je obutev za težje ture, zlasti v visokogorju. Zanjo je značilen debel, trpežen podplat, čevelj pa je tudi bistveno višji in sega nad gležnje. Za pohode nekje vmes pa je po izdelavi, videzu in funkcionalnosti taka, nekje »vmes«, tudi obutev – običajno ne sega čez gležnje, izdelana pa je iz debelejših, manj prožnih materialov kot tista za lahke pohode. Če ste veliko v hribih in gorah in če vam to dovoljuje proračun, si je dobro omisliti več parov pohodniške obutve – podplati, gležnji, noge in telo vam bodo hvaležni.

Nogavice

Sodobne pohodniške nogavice z dodatno oblazinjenim stopalnim delom običajno uspešno varujejo pred odrgninami in žulji, poleg tega pa zagotavljajo toplotno zaščito v mrzlih ter odvajanje vlage v vročih dneh. Izdelane so iz kombinacije naravnih in umetnih materialov, razlikujejo se tudi po debelini in dolžini. Odločitev, ali boste obuli en ali morda dva para, je povsem individualna – če boste dva, sta primernejša npr. en par tankih umetnih in drugi par debelejših naravnih, recimo volnenih nogavic, saj dva para debelejših zaradi drgnjenja ponavadi povzročita žulje.

Oblačila

Izkušeni pohodniki običajno prisegajo na železno kolekcijo preizkušenih oblačil, v kateri posamezne kose zamenjajo le ob iztrošenosti. Koristno si je zapomniti dobre in slabe izkušnje s posameznimi oblačili, saj si tako sčasoma oblikujete nabor, ki je predvsem funkcionalen in ne toliko obsežen. V nahrbtniku se vsak gram teže manj še kako pozna. Vanj bomo namreč dali tudi nekaj kosov rezervnih oblačil.

Najbolj primerno je, da se za gore oblačimo po »čebulnem načelu«, da imamo torej na sebi več plasti, ki jih po potrebi slačimo. Jutra so v hribih toliko bolj mrzla od nadaljevanja dneva, pa tudi mi se ogrejemo šele s hojo. Tudi na mraz najbolj odporni imajo zjutraj na sebi tri sloje oblačil – spodnje perilo za ustrezno mikroklimo, majico, jopico ali flis kot vmesno/toplotno plast ter pulover ali anorak za zunanjo zaščito. Večji del teh oblačil je danes iz večfunkcionalnih umetnih materialov, ki se hitro sušijo. Med znamkami se tudi pri nas vse bolj uveljavljajo oblačila Vaude.

Tudi med pohodniškimi hlačami je izbira modelov in najrazličnejših funkcionalnosti izjemno pestra. Če bomo izbrali prave, čim bolj univerzalne, ne bomo uporabljali veliko parov …

Zelo priporočljivi so tudi pokrivalo za zaščito pred soncem, volnena kapa in rokavice, čeprav vso turo ostanejo v nahrbtniku.

Nahrbtnik

Za nahrbtnik podobno kot za obutev velja, da je bolje imeti enega več kot premalo. Za krajše, dnevne ture zadošča nahrbtnik z 20–40 litri prostornine, za daljše, večdnevne pa tak z večjo prostornino. Izbira je običajno povsem individualna, pogojena s prileganjem in funkcionalnostjo modela. Priporočljivo je predvsem, da izberemo takega, s katerim večino teže nosimo na bokih, torej blizu težišča telesa, ki je v višini popka. Bolj kot bo vsebina nahrbtnika silila nazaj in navzgor, bolj bo trpelo naše ravnotežje, še zlasti hrbtenica. Model nahrbtnika bomo izbrali tudi glede na število in razporeditev predelkov, žepov in zank, torej po priročnosti, kar pa je spet odvisno predvsem od narave naših tur.

Palice

Kdor pri hoji uporablja palice, ve, kako občutno manj trpijo njegove noge in spodnji sklepi, bistveno lažje, še posebej pri hoji navzdol, pa je tudi lovljenje ravnotežja. Da ne izgubimo povsem občutka, se je vsake toliko nadvse priporočljivo na turo odpraviti brez njih oziroma palice uporabljati zgolj med hojo navkreber.

Obvezna oprema v nahrbtniku

Poleg pijače, hrane in rezervnih oblačil v nahrbtnik obvezno sodijo še aluminijasta folija oziroma velika črna vreča in bivak vreča, komplet prve pomoči, čelna svetilka in mobilni telefon s polnima baterijama, nepremočljiva zaščita za nas in za nahrbtnik, po potrebi pa še zemljevid, beležka s svinčnikom in nekaj dodatnih energijskih ploščic za primer, če se zgodi kaj nepričakovanega.

Drugih, tehničnih delov opreme, kot so samovarovalni komplet, čelada, vrv, dereze in cepin, v tokratni opremi ne omenjamo posebej. Če bo taka narava in zahtevnost ture, jih boste zagotovo vzeli s seboj, kar verjetno pomeni tudi, da jih znate uporabljati.


Pa veliko užitkov v pohodništvu in varen korak vam želimo!