Dajemo vam odlične razloge za jesenske pohode: to so dobre posledice pohodništva!

Dajemo vam odlične razloge za jesenske pohode: to so dobre posledice pohodništva! (foto: Profimedia) Profimedia
18. 9. 2023

Potrebujete malce spodbude, da uresničite celoten jesenski seznam vrhov, ki jih želite osvojiti? Tu so razlogi, da je pohodništvo zares dobra ideja. 

Jesen je čudovit čas za pohode, saj je vreme ravno pravšnje, izleti pa odličen odklop od stresa, ki se prične z začetkom šole in novimi projekti v službi. Zato vam postrežemo z odličnimi posledicami, ki jih boste deležni pri vašem raziskovanju hribov in gora. 

Zakaj je pohodništvo odlična aktivnost? 

Stabilnejši, močnejši trup

Pohodi v naravi bodo veliko bolj pomagali utrditi trup kot hoja po napravi v fitnesu. Zunaj boste naleteli na neraven teren, spuste in vzpone, za kar boste aktivirali mišice celega telesa in ne samo nog in zadnjice. Trebušne mišice bodo veliko pripomogle pri hoji v hrib, izboljšali boste tudi stabilizacijo telesa. Vse to vam bo pomagalo pri ostalih športnih aktivnostih, ki jih radi izvajate. 

Skrbite za zdravje srca in ožilja

Hoja v hrib dobro vpliva na srce in ožilje, kar so preizkusili v raziskavi iz leta 2014. Moški s presnovnim sindromom so tri tedne redno hodili v hribe, po tem pa so raziskovalci opazili izboljšanje njihovega profila tveganja. 

Ko hodite, čutite, da se srčni utrip pospeši, krepite vzdržljivost, izboljšate kapaciteto pljuč in zmanjšate tveganje za bolezni srca. Resda vzpon na vrh ni lahek, naredi pa veliko dobrega za vaše telo. Poleg tega so razgledi vredni napora, kajne?

Profimedia

Lajšanje simptomov anksioznosti

Pohodništvo dobro vpliva na fizično zdravje, razliko pa bi morali opaziti tudi pri mentalnem zdravju. Sprehajanje na svežem zraku in v naravi je "naraven antidepresiv" in lahko pomaga lajšati simptome anskioznosti in depresije. 

Verjetno tudi vi v dnevu preživite veliko časa znotraj, pred ekrani in v sedečem položaju, kar dodatno poslabša težave z anksioznostjo. Zase lahko poskrbite z rednimi odhodi v naravo, in da bo vse skupaj bolj zabavno, lahko pripravite seznam vrhov, ki jih boste odkljukali v jesenskem času. 

Pred odhodom v hribe vedno preverite vreme. Ob simptomih anksioznosti in depresije se pogovorite z zdravnikom. Sami lahko naredite veliko, vendar včasih brez strokovne pomoči ne gre. 

Okrepljen imunski sistem

Z rednimi pohodi boste veliko lažje prenašali stres, ki se mu v določeni meri ne morete izogniti, kar je dober korak do okrepljenega imunskega sistema. Stres namreč v telesu sproži posebno stanje, ko je stalno v pripravljenosti, zato slabše spite, imate manj svež videz kože, podočnnjake, oslabljene nohte in lase ... Posledično veliko hitreje zbolite, saj je delovanje imunskega oslabljeno. 

Poleg tega boste deležni t. i. "gozdne kopeli. Ste že slišali zanjo? Nekatere rastline oddajajo fitoncide, ki skrbijo za njihovo zdravo rast, hkrati pa nas varujejo pred patogeni mikroorganizmi. Ne pozabite globoko dihati, ko se boste sprehajali po gozdnih poteh. 

Boljši spanec

Ja, z izleti ne boste le izkoristili dneva, ampak se zvečer prijetno utrujeni ulegli v posteljo in spali kvalitetnejše in dlje kot običajno (če naslednji dan ne greste v službo). Tudi raziskava je odkrila, da so ljudje, ki so bili izpostavljeni naravi, veliko bolje spali od tistih, ki so svoj čas pretežno preživeli v mestu in na pozidanih območjih. 

Poleg tega vas bo pohajanje po naravi sprostilo in odklopilo od stresa, kar ne morete ravno reči za hojo po ulicah. 

Prisluhnite podkastu, ki ga vodi Borut Pahor!

Kdo je junaški gasilec, ki je v poplavah reševal otroke iz vrtca v Mengšu?