Pozimi varno v gore! Če niste izkušeni, se raje ne odpravite (preverite priporočila PZS)

Pozimi varno v gore! Če niste izkušeni, se raje ne odpravite (preverite priporočila PZS) (foto: profimedia) profimedia
16. 1. 2023

Zasnežene gore in lepe fotografije vabijo, da tudi vi vzamete opremo in se odpravite na kakšen vrh. Vendar previdno - premislite, ali je to res dobra ideja. 

Ko odprete družbena omrežja, najdete veliko slik čudovitih zasneženih pokrajin in vrhov. Zares sanjsko, kajne? Človeka prime, da bi obul pohodne čevlje in se kar sam odpravil po razgled ... A tukaj se ustavite. Ste zares pripravljeni, da se podate v gore pozimi? Že bližnji hrib vam lahko nakoplje veliko težav, ko je prekrit s snegom. 

Zimske razmere v gorah so zahtevne in nepredvidljive, zato odsvetujemo, da se odpravite na pot, če niste dobro izkušeni in imate opravljen kakšen tečaj. Pri Planinski zvezi Slovenija prav tako svetujejo, da se prepričate o razmerah in ste previdni. 

Pred turo si zastavite nekaj vprašanj, ki so jih pripravili na PZS: 
  • Kako dobro sem pripravljen (psihično in fizično)? Je izbrana pot primerna zame?

  • Kakšna je vremenska napoved? Slabo vreme in vidljivost lahko podaljšata čas hoje tudi do desetkrat. Imam oblačila, ki me bodo zaščitila pred močnim vetrom, mrazom in padavinami? Ali je na poti koča, bivak, zavetišče, kamor se bom lahko umaknil?

  • Kakšna je stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov? Kakšna je snežna podlaga? Trenutne razmere spremljajte na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO).

  • Kakšna je izbrana pot? Pripravite si načrt poti. Pot razdelite na manjše odseke, predvidite počitke in približen čas hoje. Ustvarite si sliko poti in jo prehodite v mislih.

  • Imam s seboj vso potrebno opremo za današnjo turo?

  • Kako dolga je in koliko časa bom potreboval za celotno pot? Na vrhu smo šele na polovici poti - naš cilj je varna vrnitev v dolino in domov.

  • Kako strm in kakšen je teren?

  • Katere nevarnosti na poti prežijo na nas?

  • Kako hoditi? Kakšen tempo ubrati? Predvidevajte in si ustrezno načrtujte vaš izlet, pohod.

  • Izberite cilj in pot primerna vaši fizični in psihični pripravljenosti ter uporabljajte opremo, s katero znate pravilno rokovati.
Zapomnite si tudi, da ste v gorah obiskovalci, zato bodite previdni. 

"To je svet, v katerem kraljujejo živali. To je kraj, kjer vzletajo ptice in kjer svoje čudeže ustvarja narava. Tukaj kraljujejo najvišji vrhovi. Tukaj se misli dotikajo neba." Tako so zapisali v objavi policisti, ki so dodali čudovit video. Celoto si poglejte v spodnji objavi.