Pravila obnašanja v naravi

Pravila obnašanja v naravi (foto: unsplash) unsplash
31. 7. 2020

Zbrali smo nekaj pravil, ki jih upoštevajmo pri obisku narave; bodisi našega Triglavskega narodnega parka ali katerihkoli hribov in gora, gozdov, travnikov, rek, jezer ... 

Ko obiskujemo naravo, ne pozabimo, da smo gostje čudovite, a občutljive narave, ki naj tudi po našem obisku ostane nespremenjena.

Najprej si poglejmo, kakšna pravila ravnanja veljajo v našem Triglavskem narodnem parku: 

 1. Vaša pot v Triglavskem narodnem parku naj bo pot, ki se je boste z veseljem spominjali. Izberite jo vašim sposobnostim primerno.
 2. Vaše vozilo pustite na označenih parkiriščih. Na območju parka jih je dovolj.
 3. Priporočamo, da hodite po označenih poteh. Ne povzročajte hrupa. Živali vam bodo hvaležne.
 4. Spoštujte življenjski prostor rastlin in živali. Občudujte jih tako, da s svojo prisotnostjo ne boste motili njihovih zgodb, ki so prav tako edinstvene kot vaša.
 5. Pse vodimo na vrvici.
 6. Jasne noči, posute z zvezdami, doživljajte na klopeh planinskih koč, zavetišč in bivakov. Kampiranje in bivakiranje izven za to določenih mest ni dovoljeno.
 7. Bodimo nemoteči obiskovalci, ki v prostor ničesar ne prinašamo in iz njega ničesar ne odnašamo. Ničesar, kar ni shranjeno v nas samih ali na spominski kartici. 

Mi dodajamo še nekaj nenapisanih pravil, ki jih velja upoštevati pri obiskovanju narave: 

 • Obiskujte naravo v manjših skupinah.
 • (S)poznajte morebitna pravila prostorov, ki jih obiskujete.
 • Prevzamite odgovornost za svojo varnost. Bodite vedno pripravljeni na različne vremenske razmere in na urgentna stanja (nikoli brez prve pomoči v hribe)!
 • Vse, kar prinesete s seboj v naravo, tudi odnesite nazaj. Čeprav bi moralo biti slednje že samoumevno in logično, se plastenke in smeti še vedno najdejo v vsakem kotičku. Vse smeti in ostanke odnesite nazaj domov! Tudi kadar ste v planinskih kočah, odnesite smeti s seboj, saj niste v mestu, kjer komunalna podjetja s tovornjakom odvažajo smeti vsakodnevno!
 • Tudi papirnat robček je smet! Razgradnja lahko traja tudi pol leta. Večina robčkov pa ni 100 % organskega izvora in biorazgradljivih, temveč je narejenih iz recikliranih materialov in so beljeni s klorom, pri tem postopku nastaja kancerogena spojina dioksin, ki se spira v zemljo in naprej v podtalnico. (planinsko-drustvo-ng.si)
 • Ne kopajte se v rekah in jezerih namazani s sočnimi kremami ali drugimi kozmetičnimi preparati.
 • V TNP-ju pa je seveda kopanje v visokogorskih jezerih prepovedano. Prepovedanja je tudi uporaba dronov. 
 • Raziskujte, opazujte, fotografirajte, vendar pustite pri miru. To se nanaša na različne rastline, pa tudi na kamne. Ne postavljajte kamnitih skupltur brez namena! Preberite si: Zakaj ne bi smeli postavljati kamnitih skulptur ("možicljev") v naravi?
 • Če nabirate zelišča, gobe, jagodičevje ali druge darove narave - naberite toliko, kolikor potrebujete. Ni vam treba vzeti vsega. 
 • Spoštujte divje živali. Opazujte jih od daleč. Ne sledite jim ali se jim približujte. Ne hranite jih (še posebej ne s kruhom ali podobno človeško predelano hrano, ki jim bo povzročila več škode kot koristi), razen, če dobro veste, kaj je primerno in naravno za katero žival. 
 • Spoštujte tudi druge obiskovalce. Pozdravite jih, varno se umaknite na poti, ko je to potrebno, ponudite pomoč, če je potrebna. Bodite človek. 
 • Ne povzročajte hrupa, ne vrtite glasbe. Naj prevladuje tišina in zvoki narave. 
 • Naučite se uživati v naravi, ne da bi puščali sledi!

Ana Vehovar

Viri: tnp.si

Poglejte si še: Zakaj tako radi hodimo v gore?