Prejšnji vikend kar 12 posredovanj helikopterja v gorah: fizična izčrpanost, poškodbe, ugriz kače (policisti opozarjajo)

Prejšnji vikend kar 12 posredovanj helikopterja v gorah: fizična izčrpanost, poškodbe, ugriz kače (policisti opozarjajo) (foto: Profimedia) Profimedia
28. 7. 2022

Gore so poleti čudovite, vendar ponovno pomislite, kam in predvsem kako se boste odpravili. Kot boste videli, imajo reševalci veliko dela. 

Gorski reševalci še zdaleč ne rešujejo le pohodnikov, ki se odpravijo po najtežjih planinskih poteh in se jim zgodi nesreča. Veliko pogosteje rešujejo neustrezno pripravljene pohodnike, ki precenijo svoje sposobnosti ali pozabijo vzeti vodo in druge pomembne stvari, ki na izletu v gore ne smejo manjkati. 

Ta vikend ni bil nobena izjema, saj je moral helikopter poleteti kar 12-krat (v petek in nedeljo so se zgodile po 3 nesreče, v soboto kar 6). Kaj vse se je zgodilo? 

Izlet v gore ni mačji kašelj! 

To vedo vsi, ki so med vikendom potrebovali pomoč. Poglejte, kaj vse se je pripetilo v gorah le v treh dneh. 

V petek ...

... je planincu postalo slabo pri domu Valentina Staniča pod Triglavom. Slabše jo je odnesel neodziven moški, ki je ležal ob poti na območju Jalovca in je bil prepeljan v zdravstveno ustanovo. Na Kobali pa se je poškodoval jadralni padalec. 

V soboto ...

... so imeli reševalci delo z onemoglimi pohodniki s Skute - enega so prepeljali v dolino, še dva iz skupine so peš pospremili kamniški gorski reševalci. Na območju Brezovice je policijski helikopter z ekipo posredoval pri gozdarski nesreči. 

To pa še ni vse. V kanjonu Sušec je obiskovalka zdrsnila pred skokom v vodo in se poškodovala, na gori Svinjak se je poškodoval jadralni padalec, na Velikem Lemežu pa so omagali trije tuji državljani, ki so zgrešili pot in napačno ocenili svojo fizično pripravljenost. V Veliki Babi na Zgornjem Jezerskem sta se zaplezali dve alpinistki, ki sta zgrešili smer in zašli na krušljivo brezizhodno območje.

V nedeljo ...

... prav tako ni bilo mirno. Na območju Stola je planinka prijavila ugriz kače v roko, vendar je možno, da je šlo za pik druge živali. Ena pohodnica je precenila svojo fizično pripravljenost in so ji pomagali na območju Bogatina, ena planinka pa si je poškodovala nogo na Poljški planini. 

Policisti opozarjajo

Na Facebooku so se z objavo oglasili policisti Policijske uprave Kranj in opozorili, da hribi niso le izletniška točka za slikanje in kosilo, ampak moramo k izletu pristopiti odgovorno. Poglejte, kaj so še zapisali v objavi.