Pridružite se vseslovenski akciji Očistimo naše gore v Kamniški Bistrici

Pridružite se vseslovenski akciji Očistimo naše gore v Kamniški Bistrici (foto: Arhiv ocistimogore.si) Arhiv ocistimogore.si
22. 8. 2017

Vseslovenska planinsko-ekološka akcija Očistimo naše gore prihaja v Kamniško Bistrico. Čistilno akcijo v okolici tamkajšnjega planinskega doma pa bodo v pestrem programu dopolnile številne zanimive in poučne delavnice.

Akcija, s katero v Zavarovalnici Triglav že osmo leto zapored spodbujajo spoštljiv odnos do (gorske) narave in širijo navdušenje nad pohodništvom, bo v Kamniški Bistrici v nedeljo, 27. avgusta.

Po zboru pohodnikov ob 9. uri pri tamkajšnjem planinskem domu bodo udeleženci v družbi planinskih vodnikov najprej očistili okoliške planinske poti – družine in manj izkušeni pohodniki bodo očistili nezahtevne poti v soteski Predoselj in pot do slapa Orglice, izkušenejši pa zahtevnejšo Koželjevo pot.

Planinski dan se bo po malici in razglasitvi najboljših čistilcev nadaljeval z

  • ustvarjalnimi poletnimi delavnicami
  • ter s posebnim biatlonom, pri katerem se bodo tekmovalcem pridružili člani slovenske biatlonske reprezentance na čelu s Klemnom Bauerjem.
  • Poučna bo tudi delavnica prve pomoči z oživljanjem in uporabo defibrilatorja.
  • Seveda pa ne bosta manjkali niti atraktivna tirolska žičnica in plezalna stena.

Športno nedeljsko popoldne bo popestril gost, smučarski skakalec Cene Prevc.

Pod okriljem akcije Očistimo naše gore bo poskrbljeno tudi za tiste, ki si bodo po dopoldanskem pohodu in čiščenju zaželeli le malce oddiha in počitka. Pod krošnjami dreves jih bo čakala knjižna polička Očistimo naše gore, na kateri bo gorski bonton združen z zanimivimi knjigami o gorah in njihovih lepotah. Podobne poličke bodo v Zavarovalnici Triglav letos postavili v desetih planinskih kočah.

Prikaz inovativnega sistema za iskanje ponesrečencev v praksi

Na dogodku bodo prisotni tudi člani Gorske reševalne zveze Slovenije, Društva GRS Kamnik, ki so nedavno s pomočjo Zavarovalnice Triglav nadgradili sistem za učinkovitejše iskanje in reševanje v gorah. Program sarOS bodo v Kamniški Bistrici predstavili tudi v praksi.

SarOS je inovativen program, s katerim lahko reševalci v gorah lažje in hitreje najdejo ponesrečence. Temelji na več kot 15-letnih izkušnjah britanskih reševalcev in je plod razvoja slovenskih strokovnjakov.

»Aplikacija s celotno kartografsko, komunikacijsko in logistično podporo omogoča, da imajo lahko gorski reševalci brez uporabe interneta in mobilnega signala s samo nekaj kliki popoln pregled območja, na katerem se naj bi nahajal ponesrečenec. Gorski reševalci si ga lahko namestijo oziroma naložijo na naprave za sledenje, tudi na pametne telefone, in potem te informacije uporabijo pri svojem delu,« poudarja vodja projekta na Gorski reševalni zvezi Slovenije Matjaž Šerkezi ter dodaja: »Vse to smo razvili z namenom, da čim prej pridemo do ponesrečenca in ga predamo v profesionalno medicinsko oskrbo«.

Kako program sarOS pomaga gorskim reševalcem pri učinkovitejšem delu in katere nasvete naj planinci upoštevajo pri pripravah na gorski pohod, da do nesreče ne bi prišlo, lahko navdušeni pohodniki preverite tudi v kratkem in zanimivem video posnetku V gorah šteje vsaka minuta, ki je nastal v sodelovanju Gorske zveze Slovenije in akcije Očistimo naše gore.

Kako nov sistem deluje, bodo v okviru tradicionalne akcije Očistimo naše gore v Kamniški Bistrici prikazali na orientacijskem pohodu za otroke, ki ga bodo gorski reševalci iz Kamnika organizirali s pomočjo Orientacijskega kluba iz Komende, starši pa bodo lahko svoje otroke spremljali tudi »v živo« s pomočjo programa sarOS.

Več na www.ocistimogore.si